Drugsgebruikers claimen recht op vergadering

Harddrugsgebruikers hangen niet hinderlijk in groepen op straat, zij zijn dan aan het vergaderen. Dat stelt de Vereniging Meeting Point, opgericht op initiatief van de Amsterdamse Belangenvereniging Druggebruikers MDHG (medisch sociale dienst heroïnegebruikers).

Met het recht op vergadering wil de vereniging een eind maken aan het ,,opjaagbeleid'' van de politie. Door gebruik te maken van dit recht valt volgens Meeting Point de rechtsgrond weg voor veel boetes en dijkverboden. In de Amsterdamse noodgebieden geeft de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) de politie speciale bevoegdheden om drugsgebruikers weg te sturen of mee naar het bureau te nemen.

Meeting Point-woordvoerder Willemijn Los vindt dat het optreden van de politie in de Amsterdamse binnenstad ,,in het algemeen is verhard'' nadat in het gebied rond de Zeedijk cameratoezicht is ingesteld. ,,Nu hebben ze mensen over om buiten dat gebied in te zetten'', zegt ze. Ter illustratie van de verharding wijst ze op een meisje dat op een bank in slaap was gevallen. Ze kreeg van een agent een boete en werd door hem weggestuurd. Toen ze vervolgens in een wachthokje van de bus ging staan, werd ze door dezelfde agent voor de tweede keer beboet, nu wegens `posten'. ,,Ik vind het logisch dat je een boete krijgt wanneer je een fiets steelt'', zegt Los. Maar nu worden junkies volgens haar opgejaagd, alleen omdat niemand een junk in zijn straat wil. Maar als ze niet op straat mogen, zo vraagt zij zich af, ,,waar moeten ze dan zijn?''

De boetes die de gebruikers krijgen variëren volgens haar van 30 tot 120 euro. ,,Een man stond voor de Kijkshop toen een agent hem vroeg wat hij deed. Op het antwoord van de man dat hij aan het kijken was, zei de agent: 'Je hebt toch geen geld', en schreef een boete uit.'' Los wijst op de haars inziens absurde beboetbaarheid van zogeheten gebruiksartikelen. Zo kunnen mensen een boete krijgen wanneer ze een lepel of een spuit bij zich hebben. ,,Maar ook wanneer je de as van je sigaret in je handpalm tikt''. As kan worden gebruikt in een pijpje voor het roken van heroïne. Binnenkort wil Meeting Point buttons uitgeven met de tekst 'Niet storen, vergadering'. ,,We zoeken nog een goedkope leverancier'', zegt Los.

Een woordvoerder van de politie zegt: ,,Wij blijven gewoon optreden. Wanneer een rechter vindt dat het anders moet, zien we dat wel. Het samenscholingsverbod is niet voor niets uitgevaardigd.''