Code in de maak voor curatoren

Nederlandse curatoren werken voor het eerst sinds het bestaan van de beroepsgroep aan een gedragscode. Op 8 september bepalen de circa vijfhonderd leden van de vereniging Insolad (een samentrekking van insolventierecht en advocaten), waar de belangrijkste curatoren bij zijn aangesloten, of de gedragsregels doorgang vinden.

Insolad-lid S. de Ranitz, die als vennoot is verbonden aan advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en een van de iniatiefnemers is van de code, zegt dat de gedragsregels noodzakelijk zijn om de ,,professionaliteit en kwaliteit van de beroepsgroep'' te verbeteren. ,,Met zo'n code ben je ergens op af te rekenen. Je bent dan maatschappelijk toetsbaar bij een tuchtraad of rechter. Dat is nu niet het geval.''

Volgens De Ranitz zijn de kernelementen van de code transparantie en zorgvuldigheid. ,,Curatoren moeten er bijvoorbeeld voor waken dat zij alle belangen goed behartigen. En verder moeten curatorenverslagen meer heldere taal spreken. Ze zijn werkelijk soms onleesbaar.''

De code loopt vooruit op een vernieuwing van de faillissementswetgeving. Een commissie onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Kortmann wil naar verluidt voor het eind van dit jaar met een wetsontwerp komen. De huidige faillissementswet dateert uit 1893 en is achterhaald.

Volgens Insolad-voorzitter J. Dijkema telt Nederland circa duizend tot 1.500 curatoren, van wie Insolad-leden L. Deterink (onder meer Fokker) en J. van Apeldoorn (onder meer KPN Qwest) bekendheid hebben verworven.

Het aantal faillissementen is de afgelopen jaren door de economische omstandigheden sterk opgelopen. Onderzoeksbureau Graydon verwacht dit jaar circa 10.000 faillissementen in Nederland. In 2000 lag dat aantal nog onder de vijfduizend.