China biedt beleggers ziekenhuizen te koop aan

China is van plan om begin volgende maand in Hongkong tijdens een grote presentatie buitenlandse beleggers te interesseren voor deelname in onder meer vijftien Chinese ziekenhuizen. Dat is gisteren in Peking bekendgemaakt door een vertegenwoordiger van het overheidsbureau in Peking dat zich bezighoudt met het zoeken van particuliere investeerders voor Chinese bedrijven.

De directe deelname van internationale beleggers geeft de betrokken Chinese bedrijven de kans om snel geld uit de markt te halen, zonder de – vaak vooral voor privé-bedrijven – ingewikkelde en langdurige rompslomp van een officiële beursgang. Ongeveer de helft van de bedrijven die meedoen in de presentatie is in particuliere handen.

Met het aanbieden van deelname in de ziekenhuizen zet China de deur open voor een verdere commercialisering van de medische zorg in China. Het verschil in kwaliteit tussen ziekenhuizen in China is momenteel aanzienlijk. Naast peperdure privé-klinieken zijn er talloze ziekenhuizen die niet over de middelen beschikken om elementaire zaken als matrassen en lakens voor de ziekenhuisbedden te kopen, en waar naalden en verbandmiddelen meermalen worden gebruikt. Dat komt doordat de overheid, tot grote zorg van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, al jaren nauwelijks meer in een publiek systeem van medische zorg investeert.

Met het zoeken naar buitenlandse investeerders voor vijftien ziekenhuizen lijkt het de bedoeling om juist de betere ziekenhuizen op puur commerciële grondslag te laten opereren. Daarbij moeten de inkomsten voornamelijk komen van klanten die de werkelijke kosten voor hun behandeling uit eigen zak kunnen bekostigen, want goede particuliere ziektekostenverzekeringen zijn in China nog schaars.

De mogelijke buitenlandse deelname in de ziekenhuizen wordt geschat op zo'n 5 miljoen euro. Dat bedrag is onderdeel van de voorgenomen verkoop van een veel groter belang in zowel staats- als privé-bedrijven aan buitenlandse beleggers. Het gaat om onder meer waterzuiveringsinstallaties en voedingsbedrijven voor een totaal bedrag van rond 0,5 miljard euro.