Canada weg uit Haïti

De laatste 60 Canadese soldaten zijn gisteren uit Haïti vertrokken. De eenheid heeft plaatsgemaakt voor een door Brazilië geleide vredesmissie van de Verenigde Naties.

De Canadezen waren de laatste soldaten van een 3.600 man tellende internationale troepenmacht die in de eerste weken van maart de rust in het Caraïbische land moest herstellen. Een opstand van rebellen en paramilitairen leidde toen tot het vertrek van president Aristide. Hij heeft inmiddels asiel gekregen in Zuid-Afrika.

De eerste VN-soldaten zijn begonnen met het ontwapenen van de verschillende groepen. De VN-macht zal tot eind dit jaar blijven. De Veiligheidsraad houdt er al rekening mee dat die periode zal worden verlengd. Daarmee komt de raad de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan tegemoet. Hij heeft gezegd dat alleen een inspanning op lange termijn van Haïti ,,een functionerende democratie'' kan maken.