Boskalis zit klem door zandgebrek

Politieke spanning tussen Singapore enerzijds en Indonesië en Maleisië anderzijds, hebben in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet van baggeraar Boskalis onder druk gezet. De dienstverlener voor maritieme infrastructuur is in Singapore betrokken bij een omvangrijk landwinningsproject. Maar de baggervloot en personeel kunnen niet optimaal worden ingezet omdat Maleisië en Indonesië wegens het politieke conflict weigeren zand te leveren voor het project. ,,Met kunst- en vliegwerk proberen we de zaak in Singapore aan de gang te houden'', zegt bestuursvoorzitter R. van Gelder. ,,Maar we hopen op een snelle politieke oplossing. We kunnen de zaak zo upgraden.''

Boskalis, de grootste baggeraar ter wereld, boekte in de eerste zes maanden 7,4 miljoen euro nettowinst op een omzet van 412 miljoen euro. Vorig jaar behaalde het bedrijf nog een resultaat van 32,7 miljoen euro bij 486 miljoen euro omzet. ,,De internationale baggermarkt laat zich op dit moment karakteriseren door terughoudende overheidsbestedingen in Europa enerzijds en lage prijsniveaus op grote internationale projecten anderzijds'', volgens Van Gelder. Boskalis doet daarentegen naar eigen zeggen goede zaken in het Midden-Oosten, waar de vraag naar landwinning voor toerisme sterk is toegenomen.

Begin dit jaar maakte de Papendrechtse onderneming bekend wereldwijd 450 van de 3.300 banen te schrappen, waarmee reorganisatiekosten van 10,7 miljoen euro zijn gemoeid.