`Bij ons bestaat er geen kloof tussen rock en dance'

Zanger Stephen Dewaele en gitarist David Dewaele van Soulwax reisden drie jaar de wereld rond als succesvol deejayduo. Maar nu zijn ze terug met hun band. ,,Als een zaal wild wordt van Soulwaxmuziek, ben ik pas echt trots.''

,,Everybody wants to be the deejay'', zong de Gentse rockgroep Soulwax op hun voorlaatste album Much Against Everyone's Advice uit 1998, ,,everybody thinks it's oh so easy.'' Het betreffende lied, Too many DJ's, ging een eigen leven leiden toen zanger Stephen Dewaele en gitarist David Dewaele steeds meer faam verwierven als het bijklussende deejayduo The Flying Dewaele Brothers. Hun rockachtergrond en een bijna ziekelijke platenverzamelwoede stelden de broers in staat om revolutionaire mixen te maken van alle denkbare muziekstijlen, in niet eerder gehoorde combinaties van punk, funk, house en hiphop. Hun mix-album As Heard On Radio Soulwax Pt. 2 werd een enorm succes, en ze moesten hun bandactiviteiten tijdelijk op een laag pitje zetten om overal ter wereld hun mixkunsten te kunnen vertonen.

Any Minute Now, luidt de plagerige titel van het derde album dat al die jaren op zich liet wachten. Met hulp van producer Flood (bekend van U2) en leden van het New Yorkse LCD Sound System levert Soulwax een grensoverschrijdend electropop-album, dat weerspiegelt hoe zeer de Dewaeles thuis zijn in de rock- en in de dance-wereld. ,,Het enige criterium dat we als deejays hanteren'', zegt David Dewaele, ,,is dat we plaatjes opleggen die we zelf mooi vinden. Vaak is dat niet eens de hele plaat, maar spelen we fragmenten die in sommige gevallen niet langer duren dan een paar seconden. Onze kritische manier van luisteren is van grote invloed geweest op de manier waarop het nieuwe Soulwax-album tot stand is gekomen. We benaderden onze eigen muziek alsof het platen waren, waarvan we alleen de allersterkste stukjes wilden gebruiken.''

Deejayen is geen kunst, zegt David. ,,Toen we begonnen wilden we muziek draaien die we zelf graag op een feestje zouden horen. Ik ging weleens naar deep house-avonden, en daar snapte ik niks van. Vier uur lang werd er gedanst op dezelfde dreun, zonder variatie. Er werd een sfeer van exclusiviteit gecreëerd, je moest erbij horen om te begrijpen waarom die muziek de moeite waard was. Bij ons zijn mooie plaatjes altijd het uitgangspunt. Wat we doen is in feite niets anders dan wat Grandmaster Flash deed. Die mixte een plaatje van Blondie met latinjazz, en juist door de combinatie creëerde hij iets nieuws.''

Tussen plaatjes mixen en nieuwe muziek verzinnen voor Soulwax bestaat geen groot verschil, vindt David. ,,Het is hetzelfde stuk van ons creatieve brein dat gebruikt wordt. Als deejay moet je kiezen uit de platenbak, eerst in de winkel en dan uit de koffer. Voor dit Soulwax-album hebben we eerst zes maanden lang ideeën uitgewerkt in de studio, samen met Flood. Daarna kwam het proces van kiezen, waarbij we gepoogd hebben om de beste stukken tot een soort collages te maken. Vervolgens zijn we nog zo'n vier maanden bezig geweest om de nummers zo te verfijnen dat ze niet klonken als collages, maar als een hecht samenspelende band.''

David haalt zijn schouders op bij de vraag of Soulwax rock en dance dichter bij elkaar wil brengen. ,,Kennelijk moet daar in de wereld een grote kloof tussen bestaan. Bij ons is dat niet zo. Ik vind AC/DC soms veel betere dansmuziek maken dan Underworld. De beste muziek verenigt het allebei: het is dansbaar en het heeft ballen. Wij wilden in de eerste plaats een cd maken die rockt. Maar ja, dan sluipt er toch een groove in die er voor zorgt dat je er niet stil bij kunt blijven zitten.''

Soulwax voelt zich verwant met LCD Sound System, de groep van New Yorker James Murphy die op een vergelijkbare manier rockmuziek met een onweerstaanbare dance-groove verenigt. David: ,,Voor mij zijn ze de beste rockgroep die momenteel op een podium te zien is, juist omdat ze niet in een hokje passen. James is een onverbeterlijke muziekfreak, net als wij. Als we elkaar treffen zijn we bijna sociaal gehandicapt, we kunnen alleen maar over muziek praten. We hebben het komende festivalseizoen zo gepland dat we bijna overal samen spelen. Mijn broer Stephen gaat met hun zangeres Nancy Whang, dus dat komt goed uit. We zijn praktisch familie van elkaar.''

Het is bijna tegen beter weten in dat Stephen en David weer een Soulwax-tournee ondernemen met drummer Steve Slingeneyer en bassist Stefaan van Leuven. ,,Als we ergens plaatjes gaan draaien, stoppen ze ons in een duur hotel en is iedereen blij als we met onze platenkoffers binnenlopen. Met de band slapen we in goedkopere hotels, soms met twee op een kamer, en moeten we elke avond het publiek veroveren. Toch geeft dat laatste ons veel meer voldoening. Deejayen blijft toch plaatjes draaien; goede sier maken met andermans muziek. Telkens als ik daarbij de handen in de lucht zie gaan, denk ik: allez, ge hebt de goeie plaatjes uitgezocht, maar daar is alles mee gezegd. Pas als een zaal vol mensen wild wordt van Soulwaxmuziek, kan ik werkelijk trots zijn.''

Waarom heeft Any Minute Now dan toch nog zes jaar op zich laten wachten? ,,Omdat we het goed wilden doen. We blijven een klein, onafhankelijk bandje uit België, dat stapsgewijs de wereld moet veroveren. Bij het vorige album hebben we er meer dan twee jaar over gedaan om onze muziek in heel Europa op de podia te brengen. Toen we in Engeland een beetje succes kregen, waren we al zo lang bezig dat we onze nummers elders al doodgespeeld hadden. Door het 2 Many DJ's-project hadden we weinig tijd om aan nieuw materiaal te werken, dus dat moest tussen de bedrijven van het deejayen door. In onze hoofden waren we wel constant bezig met de plaat, maar het ging wat langzamer dan anders. Nu pas kunnen we naar buiten treden met een cd waar we helemaal tevreden over zijn. En zelfs van deze muziek weet ik zeker dat het pas gaat leven als we er een tijdje mee langs de podia gereisd hebben. Hopelijk zijn we op stoom als we op Pukkelpop, Lowlands en het Engelse Readingfestival staan.''

Soulwax en LCD Soundsystem spelen zondag 22/8 op het Lowlandsfestival in Biddinghuizen. De cd Any Minute Now verschijnt op 23/8 bij Play It Again Sam.

    • Jan Vollaard