Aangifte om duikbootgeheimen

De dienst nationale recherche onderzoekt of zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen zich schuldig maakt aan het achterhouden van geheime informatie over de ontwerp- en bouwgegevens van onderzeeboten. Dat hebben Van den Nieuwenhuyzen en het ministerie van Defensie vanmiddag desgevraagd bevestigd. De dienst nationale recherche is gespecialiseerd in zware criminaliteit.

Het ministerie van Defensie deed enkele weken geleden aangifte bij de politie Haaglanden en die heeft het onderzoek doorgestuurd naar de nationale recherche. Een woordvoerder van de dienst bevestigt dat er aangifte is gedaan, maar wil over de inhoud van het onderzoek geen mededelingen doen.

De dienst nationale recherche houdt zich bezig met de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit die qua groepering of aard een landelijk of internationaal karakter heeft.

Van den Nieuwenhuyzen typeert het onderzoek als ,,absurd'' en ,,volkomen waanzinnig''. Het ministerie van Defensie, zo zegt Van den Nieuwenhuyzen, heeft hem enkele maanden geleden per brief gevraagd om ,,onderzeeboottechnologie'' over te dragen.

Van den Nieuwenhuyzen: ,,Ik heb laten weten dat die gegevens intellectueel eigendom zijn van RDM Technology als zekerstelling voor een lening aan Nevesbu (een maritiem ingenieursbureau dat eerder dit jaar failliet is gegaan, red.). Dat is officieel geregistreerd en ook de fiscus is op de hoogte. Ik heb mij keurig aan de regels gehouden.''

Het maritieme ingenieursbureau Nevesbu (Nederlandsche Verenigde Scheepsbouw Bureaus), dat inmiddels een doorstart heeft gemaakt, ontwerpt (marine)schepen, megajachten en offshorewerkschepen. Daarnaast legt het bureau scheepsinstallaties aan op onderzeeboten en andere marineschepen. De RDM-werkmaatschappij Nevesbu kon dankzij de lening de doorstart maken.

Eerder dit jaar gingen de RDM-bedrijven, die behoren tot het industriële defensieconglomeraat van Van den Nieuwenhuyzen, failliet. Volgens de ondernemer is staatssecretaris Van der Knaap van Defensie (CDA) bezig met een ,,persoonlijke lastercampagne''. De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer enkele maanden geleden toegezegd dat hij ,,alles op alles zal zetten om de onderzeeboottechnologie uit mijn handen te houden'', aldus Van den Nieuwenhuyzen. ,,De aangifte en dit onderzoek zijn daarvan het bewijs.''

De staatssecretaris van Defensie zegt, desgevraagd, zich niet te herkennen in het beeld dat Van den Nieuwenhuyzen van hem schetst. Via zijn woordvoerder laat Van der Knaap weten dat ,,de bedrijven gewoon hun afspraak moeten nakomen''.