Zomergastheer maakt radio

NRC Handelsblad belde: of ik in deze week de Zomerkijker wilde zijn. Ja natuurlijk, want na 25 jaar de gerecenseerde partij te zijn geweest, wilde ik best eens recenseren – alhoewel ik meer maker dan kijker ben (maximaal 2 uur per week).

Stel, je wilt een keer niet naar Zomergasten kijken. Wat doe je dan? Je kijkt toch naar Zomergasten. Want de hele zomer is de televisie als het eerste model T-Ford: je kunt elke kleur krijgen die je hebben wilt, zo lang het maar zwart is. Je kunt alles op tv zien, zolang het maar sport is.

Tegenover het sportgeweld zet de VPRO al jaren (sinds 1988) Zomergasten in. Een programma met de formule presentator–interessante gast–leuke fragmenten. Daar zijn er inmiddels meer van. Mijn programma Wintertijd bestaat sinds 1999 (en trok gisteren met een herhaling 331.000 kijkers). Nieuw dit jaar zijn Daar blijf je voor thuis met Nelleke van der Krogt, Tv-toppers met Jos Brink en Wie schuift er aan met Paul de Leeuw.

Tv-toppers: de naam ruikt naar de jaren vijftig. Jos Brink ontving zaterdag NCRV-coryfee Jochem van Gelder van het erg leuke programma Praatjesmakers, waarin kinderen de hoofdpersonen zijn. Jos Brink deed het in de rol van presentator helaas veel minder. Brink begon met de mededeling ,,Ik heb niks met spelletjes. Ik ben alleen goed in paalzitten.'' Oók NCRV! We hadden toen al kunnen weten dat dit verkeerd zou aflopen. Vervolgens giebelde en geitte Jos Brink zelf de hele uitzending vol. Je moet naar dit programma kijken voor Jos Brink (paalzitter), niet voor zijn gasten (1,1 miljoen kijkers).

Paul de Leeuw, ook op zaterdag (394.000 kijkers), presenteert de Nederlandse variant van de Engelse formule Guess who's coming to dinner. De gasten van De Leeuw komen praten over een diner waarvoor zij zelf de genodigden mogen kiezen. Leuk? Vorige week gaf Gordon te kennen dat hij Hitler wel aan tafel wilde hebben. Gordon en Hitler, godbetert! Deze week zou Loretta Schrijver graag ET en dierenfilmer David Attenborough willen uitnodigen. Tsja. Je moet naar dit programma kijken voor Paul de Leeuw, niet voor zijn gasten.

En Zomergasten? Tot nog toe bleef Joost Zwagerman onzichtbaar. Heleen van Royen kwam weg met wansmaak en onzin. Theo Maassen bleef vlak en Felix Rottenberg nam de uitzending over.

Gisteren was de beurt aan Morris Tabaksblat, gepensioneerd president-directeur van Unilever. Een intelligente gast die een interessant verhaal had kunnen vertellen over zijn leven en zijn carrière. En toch was de uitzending weer niet goed. De fragmenten waren vooral saai en statisch, behalve het carnaval waarmee Tablaksblat begon (,,We gaan toch een leuke avond hebben, mag ik hopen?''). En van een echt gesprek kwam het niet. Zwagerman stelde zijn vragen plichtmatig en Tabaksblat kreeg alle ruimte voor zorgvuldig geformuleerde antwoorden. Hij zat volledig vastgevroren in beeld. We zaten te kijken naar de radio, maar dan wel saaie radio. Naar deze Zomergasten keken nog maar 289.000 mensen.

Tv maken en schrijven zijn verschillende dingen. Natuurlijk, Joost Zwagerman is een begenadigd schrijver. Maar televisie maken is echt een ander vak. We hebben al zo weinig alternatieven voor de sport, laten we het televisievak serieus blijven nemen.

Morgen verder.

*) Oprichter IDTV, tv-presentator en mediaconsultant Harry de Winter geeft deze week in samenwerking met directeur Taalcentrum-VU en columnist Teleac/NOT Rob Doeve zijn mening over tv-uitzendingen.

    • Harry de Winter