Zilver voor zwemmers

Vreugde, tranen en pijn typeerden tijdens de eerste dagen van de Olympische Spelen in Athene al de stemming bij de Nederlandse deelnemers. De mannen estafetteploeg (4x100 meter) zwom met een superieure Pieter van den Hoogenband verrassend naar zilver. Het team werd vooraf zelfs nog door de Nederlandse coach, Jacco Verhaeren, als een ,,volstrekte outsider'' beschouwd.

De vrouwen estafetteploeg presteerde ook boven verwachting met brons, terwijl Inge de Bruijn genoegen moest nemen met brons op de afstand waarop ze vier jaar geleden ongenaakbaar was, de 100 meter vlinderslag. ,,Natuurlijk ben ik teleurgesteld'', reageerde De Bruijn. ,,Want het is geen goud. Toch mag ik opgetogen zijn, want ik sta op het podium en een medaille was het doel. Ik ben nog steeds top, want anders win je geen brons. Ik heb brons gewonnen, geen goud verloren.''

Tegenover de vreugde over dit eremetaal stond de pijn en teleurstelling van de wielrenners. Leontien van Moorsel zag haar droom om in de herfst van haar loopbaan nog een keer olympisch goud te winnen in de wegwedstrijd wreed verstoord door een val als gevolg van een stuurfout. Ze werd met kneuzingen, en schaafwonden aan arm, schouder en heup ter observatie afgevoerd naar een ziekenhuis. Het was vanochtend nog onbekend of ze later op de Spelen kan deelnemen aan de individuele tijdrit op de weg en de baanachtervolging. Op beide onderdelen is Van Moorsel regerend olympisch kampioen. Zij zou vanmiddag een persconferentie geven. Bij de mannen smakte ook Michael Boogerd tegen het asfalt, al na tien minuten koers.

De turnsters Suzanne Harmes en Laura van Leeuwen konden naar huis. Ze werden op de eerste kwalificatiedag uitgeschakeld voor zowel de toestelfinales als de meerkamp.

De Nederlandse teamsporters op de Spelen gingen wél voortvarend van start. Het volleybalteam won verrassend gisterochtend van titelfavoriet Rusland (3-2). De hockeyers begonnen hun olympisch toernooi met een zege (3-1) op India en de hockeysters bleven Zuid-Afrika met ruime cijfers (6-2) de baas. De vrouwenacht kwalificeerde zich voor de finale van het roeien en de honkballers versloegen het gastland Griekenland met 11-0.

Tafeltennisser Trinko Keen bereikte zowel in het enkel- als dubbelspel (met Danny Heister) de derde ronde en moet het daarin opnemen tegen de beste spelers ter wereld, afkomstig uit China.

Spelen: pagina 11, 12, 14