VS halen grootste deel troepen terug

De Verenigde Staten zijn van plan ongeveer 70.000 Amerikaanse militairen die in Europa en Azië zijn gestationeerd op termijn voorgoed terug te trekken.

De Amerikaanse president Bush zal dat naar verluidt later vandaag formeel bevestigen.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben de plannen afgelopen weekeinde aangekondigd nadat de Britse krant Financial Times daar over had bericht. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post zullen mogelijk 100.000 Amerikaanse militairen permanent worden teruggetrokken. De belangrijkste redenen, aldus de functionarissen, zijn de nieuwe internationale verhoudingen waarbij omvangrijke troepenconcentraties niet langer noodzakelijk in gebieden die in de Koude Oorlog strategisch werden gevonden.

Maar politieke analisten hebben ook gewezen op het feit dat Bush, met zijn aankondiging, twee weken voorafgaand aan de Republikeinse Conventie, kiezers hoopt over te halen die ontevreden zijn over de langdurige en riskante stationering van Amerikanen in het buitenland.

In totaal bevinden zich 100.000 Amerikaanse militairen in Europa, waarvan 70.000 in Duitsland. In het Pacifische gebied en Azië bevinden zich nog eens 100.000 militairen. Ongeveer 150.000 Amerikaanse militairen bevinden zich in Irak en Afghanistan. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat de aanwezigheid van troepen in die laatste twee landen voorlopig niet zal veranderen.

Het zal geruimte tijd duren voor het voornemen van Bush volledig ten uitvoer is gebracht. Dat heeft ook de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, afgelopen zaterdag op de terugweg vanuit Europa en Azië gezegd. Hij sprak zelfs van ,,jaren'' voordat de duizenden Amerikaanse militairen zijn teruggekeerd naar de Verenigde Staten.

Volgens Rumsfeld is die geleidelijke verandering noodzakelijk opdat de VS met meer logistieke flexibiliteit kunnen reageren op de ,,uitdagingen van na de Koude Oorlog''. Hij zei dat geen sprake zal zijn van ,,een grote aankondiging'' en dat zeker geen ,,grote veranderingen'' zullen plaatshebben op de korte termijn. Desondanks hebben de Amerikaanse media nu al gesproken over de grootste structurele hervorming van de Amerikaanse militairen aanwezigheid in de wereld sinds het einde van de Koude Oorlog.

,,Het belangrijkste kenmerk van dit alles is dat we onze troepen beter willen kunnen gebruiken. Dat zal waarschijnlijk resulteren in meer troepen in de VS [...] die we sneller kunnen wisselen en laten trainen met verschillende landen'', zei Rumsfeld. Volgens Rumsfeld zal de grootste troepenvermindering plaatshebben in West-Europa en Zuid-Korea over een periode van vier tot zes jaar.

Rumsfeld heeft de Amerikaanse plannen afgelopen weekeinde besproken met zijn Russische ambtgenoot Sergei Ivanov.