Verdonk koopt site `na goed gesprek'

Voor een bedrag van 230 euro heeft het ministerie van Justitie de internetsite www.ritaverdonk.nl overgenomen. De site was in bezit van een groep rechtenstudenten, die daar het beleid van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie bekritiseerden.

Volgens een woordvoerder van de minister heeft het departement een goed gesprek gehad met de studenten. ,,Het is verwarrend voor mensen die op de naam van de minister zoeken naar informatie over haar beleid. De website is juist tegen dat beleid gericht.'' Daarbij, zegt de woordvoerder, was ,,het ongepast de naam van de minister te gebruiken''. Op de website is nu informatie over de minister te lezen, zoals haar toespraken en beleidsopvattingen.

Maar hiermee is het probleem niet de wereld uit. Op internet wemelt het van de Verdonk-sites. Wie het adres www.ritaverdonk.tk intikt, komt terecht op de site van de PvdA. De internetredactie van de partij is verbaasd, net als het ministerie. De site is volgens de registratiegegevens geclaimd door Joost Zuurbier, president van Taloha Inc. Zuurbier, die een telefoontje van de PvdA kan verwachten, was niet bereikbaar voor commentaar.

En dan is er nog de site www.ritaverdonksucks.nl. Eigenaar `Igmar' schrijft dat die opgericht is ,,omdat ik het niet eens ben met het asiel `beleid' wat door de minister gevoerd wordt''.

Verder is de website www.minister-verdonk.nl inmiddels gekaapt door het bedrijf Yule, een onderneming in fiets- en bromfietsonderdelen van een 20-jarige inwoner uit Dalen. Hij was evenmin bereikbaar. Ook de site www.ritaverdonk.sucks.nl staat sinds kort geregistreerd. ,,Heb je (gegronde) interesse in dit subdomein?'', vraagt de anonieme eigenaar. ,,Ik draag het gratis aan je over over (tenzij je Rita Verdonk heet natuurlijk...)''.

Het ministerie van Justitie zegt het bestaan van deze websites niet te kennen en beraadt zich nog op eventuele maatregelen. De woordvoerder: ,,We hebben ons alleen met de actie van de studenten beziggehouden.'' Overigens blijft de website www.verdonk.nl in bezit van het bedrijf Verdonk Aanhangwagens.