Venezolaanse president krijgt meeste stemmen

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft bij een referendum over zijn presidentschap de meeste stemmen gekregen. Dat maakte het hoofd van de nationale kiesraad vanochtend bekend. In een reactie daalden de olieprijzen op de wereldmarkt.

Volgens de eerste, voorlopige uitslagen heeft 58,4 procent van de Venezolanen gisteren vóór Chávez gestemd. Dat betekent dat de president zijn ambtstermijn tot 2006 kan afmaken.

Om nieuwe presidentsverkiezingen af te dwingen moesten zijn tegenstanders meer dan de helft van de stemmen behalen. Volgens de kiesraad stemde 41,74 procent van de kiezers voor verkiezingen. De voorlopig uitslag is gebaseerd op 94 procent van de stemmen.

De oppositie, die het referendum had aangevraagd, heeft gezegd de uitslag te zullen aanvechten. De volksraadpleging zou gekenmerkt zijn door ,,fraude en manipulatie'', aldus een woordvoerder van de oppositie. Enkele uren voor de uitslag vanochtend bekend werd, had de oppositie de overwinning opgeëist. ,,De strijd gaat door'', zei oppositiewoordvoerder Henry Ramos Allup. Wat dat betekent zou men later op de dag beslissen.

De oppositie beschuldigt Chávez van machtsmisbruik, alleenheerschappij en economisch wanbeleid in het vijfde olie-exporterende land ter wereld. Ze meent dat hij van Venezuela een socialistische dictatuur naar Cubaans voorbeeld wil maken. Aanhangers van de president menen echter dat hij voor de armen opkomt.

Voor- en tegenstanders van Chávez staan lijnrecht tegenover elkaar. Het was gisteren de achtste keer dat het mandaat van de president werd aangevochten sinds hij in 1998 aantrad.

Gisteren leek geen Venezolaan zich de kans om te stemmen te laten ontgaan. De recordopkomst van 73 procent leidde tot een gemiddelde wachttijd voor de stembureaus van ruim zes uur. De openingstijden van de stemlokalen werden tweemaal verlengd. Officieel mochten de kiezers tot middernacht lokale tijd hun stem uitbrengen, maar de meeste stembureaus bleven daarna nog open. ,,Zo'n hoge opkomst heb ik nooit eerder gezien'', zei de oud-president Carter van de VS, die een groep buitenlandse waarnemers aanvoerde. De waarnemers hebben zich nog niet uitgesproken over het verloop van het referendum.

Chávez dankt God: pagina 4

OLIE: pagina 9