Twaalfde GP-zege Schumacher dit seizoen

Michael Schumacher heeft gisteren zijn twaalfde seizoenzege in dertien races behaald. Een nieuw record in de Formule 1. Het oude stond sinds 2002 op naam van de 35-jarige Duitser, met elf overwinningen. Hij was oppermachtig op de Hungaroring bij Boedapest en reed zeventig ronden van ruim 4,3 kilometer op kop. Schumacher won de Grote Prijs van Hongarije voor de derde keer. Het was de 82ste zege in zijn loopbaan in 207 races.

Zijn stalgenoot Rubens Barrichello maakte de rode optocht van Ferrari compleet door op gepaste afstand als tweede te finishen. Door de zevende dubbelslag in dit seizoen werd de Italiaanse renstal vijf races voor het einde al zeker van de zesde opeenvolgende wereldtitel voor constructeurs. De Spanjaard Alonso werd op ruim 44 seconden derde in een Renault.

Door zijn twaalfde overwinning — hij crashte in Monaco — nam Schumacher 38 punten voorsprong in het WK-klassement op Barrichello. Op 29 augustus kan Schumi in Francorchamps in de Grote Prijs van België zijn zevende wereldtitel veilig stellen.

Schumacher vertrok voor de zevende keer in dit seizoen van pole-position, voor de 62ste keer in zijn loopbaan. Hij keek nooit achterom, werd in de rug gedekt door Barrichello en nooit bedreigd. De 200.000 toeschouwers zagen een saaie optocht waarin Ferrari zo opzichtig domineerde dat de monteurs ruim de tijd hadden een bord met `World Number 1' op te steken toen Schumacher winnend de streep passeerde.

,,De race verliep voor ons perfect'', erkende Schumacher. ,,De Hungaroring is een veeleisend circuit maar zondag liep de auto als een zonnetje.'' De race werd feitelijk in de eerste bocht beslist waarin de Duitser als eerste doorkwam gevolgd door Barrichello. Anderhalf uur later was de optocht afgelopen en werd hij voor de vierde keer na 1994, 1998 en 2001 als winnaar afgevlagd in Boedapest.

Behalve het record van twaalf zeges in één Formule 1-seizoen heeft Michael Schumachter inmiddels ook de meeste overwinningen (82) op zijn naam geschreven. Verder is hij zesmaal kampioen geworden en heeft hij de meeste kampioenschapspunten (1.158) bij elkaar geraced. Een ander record is het aantal overwinningen op rij (zeven).

Het enige record dat zich nog niet in Duitse handen bevindt, is het aantal pole-positions. De Braziliaan Ayrton Senna trainde in zijn carriere 65 maal als snelste: de kans bestaat dat Schumacher dit aantal nog dit seizoen zal overtreffen, want hij heeft inmiddels 62 maal als snelste getraind.

Eigenaar Eddie Jordan van het concurrerende Jordan had gisteren zijn oordeel snel klaar. ,,We hadden beter kunnen blijven zitten en bidden dat Michael zo snel mogelijk met pensioen gaat.'' En Schumacher gaf Jordan gisteren na afloop van de race hoop. ,,Eén dag zal het [zegevieren] stoppen.''