Terreurdreiging jegens Nederland

Een Iraakse terreurorganisatie heeft Nederland gedreigd met aanslagen als het zijn militairen niet uit Irak terugtrekt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken neemt het dreigement serieus en doet onderzoek naar de herkomst ervan.

Op een Arabische website van een groep die zich `Tawhid en Jihad' (Eenheid en Strijd) noemt, stond een oproep gericht aan de Nederlandse regering, die volgens het ANP luidde: ,,Dit is een laatste, simpele waarschuwing. Haal de Nederlandse militairen terug uit Irak''. Verder vermeldde de website: ,,U zult verrast zijn door de islamitische aardbeving die uw land zal opschrikken. U heeft geen lessen geleerd van Spanje en andere landen. U verstaat alleen de taal van bloed en autobommen.''

Volgens de veiligheidsdienst AIVD is de website inmiddels gesloten.

Of het dreigement werkelijk van de groep Tawhid en Jihad afkomstig is, is nog onduidelijk. Tawhid en Jihad is de organisatie die in verband wordt gebracht met Abu Musab al-Zarqawi, een Jordaanse terrorist die nauwe banden heeft met Al-Qaeda. De groep heeft de afgelopen maanden diverse aanslagen opgeëist. Ook op video's van onthoofdingen van buitenlandse gijzelaars werden de namen van Abu Musab en van Tawhid en Jihad vermeld. De Amerikanen hebben een prijs van 25 miljoen dollar op het hoofd van Abu Musab gezet. Hij wordt ook in verband gebracht met bloedige zelfmoordacties vorig jaar in Casablanca.

Over de herkomst van de dreigementen bestaat echter ook twijfel: vorige maand werd een dreigement van Tawhid en Jihad op een Arabische website aan het adres van Japanse militairen op een andere website weer tegengesproken.

Of er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen, wilde een woordvoerder van het ministerie niet zeggen. In Nederland geldt al sinds begin juli in de westelijke provincies een verhoogde dreiging voor terroristische aanslagen rond een aantal locaties en objecten.

Het onderzoek naar het recente dreigement is in de eerste plaats een zaak van de veiligheidsdienst AIVD, die vanmorgen ook verklaarde de zaak serieus te nemen. Volgens een woordvoerster van de dienst is de groepering Tawhid en Jihad bij haar bekend.