Strijd laait op in Zuid-Ossetië

Ondanks een vrijdag overeengekomen bestand is de afgelopen drie nachten gevochten tussen Georgiërs en Osseten in de separatistische regio Zuid-Ossetië.

In de nacht van vrijdag op zaterdag viel daarbij aan Georgische kant een dode. In die van zaterdag op zondag werden zeven Georgische soldaten gewond, en afgelopen nacht sneuvelden twee Georgische militairen. Volgens Georgië zijn aan Osseetse kant vijftien doden gevallen, maar dat is door de Osseten tegengesproken.

Beide partijen geven elkaar de schuld en zeggen dat de tegenpartij met het schieten is begonnen. De leiding van de Russische vredesmacht in de regio deed daar geen uitspraak over en zei slechts het te betreuren dat bij de gevechten van vannacht voor het eerst artillerie is ingezet; welke partij dat deed, werd er niet bij gezegd.

De Georgiërs en de Osseten werden het vrijdag eens over een staakt-het-vuren in het omstreden gebied. Dat kwam tot stand na Russische bemiddeling. Beide partijen spraken toen nog van toenadering. Maar daar is inmiddels een eind aan gekomen. De Georgische president, Michail Saakasjvili, zei gisteren dat hij ,,niet als eerste zal aanvallen'' in Zuid-Ossetië, maar dat hij wel de verantwoordelijkheid heeft Georgische dorpen en burgers te beschermen. Hij riep in een adem door Georgië's militairen en burgers op zich te verenigen ,,tegen de agressor''.

Saakasjvili maakte van de gelegenheid gebruik voor een aanval op het Russische parlement, de Doema, waar ,,nationalisten vol haat'' een campagne tegen Georgië zouden voeren. ,,Voor hen is Georgië maar een lapje grond. Dat was het misschien ooit, maar nu is het een heuse staat. Bitterheid wurgt hen. Daarom willen ze ons een gewapend conflict binnensleuren. Ze zullen alles doen om de zaken in Georgië in het honderd te laten lopen'', aldus Saakasjvili.

Zuid-Ossetië – onderdeel van Georgië – beschouwt zich sinds begin jaren negentig als een onafhankelijke republiek, die zich zo snel mogelijk bij Rusland en de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië wil aansluiten. De meeste Osseten bezitten inmiddels Russische paspoorten en gebruiken de Russische roebel. Saakasjvili is begin dit jaar als president van Georgië aangetreden met de uitdrukkelijke prioriteit, de territoriale eenheid van Georgië te herstellen en de rebelse regio's Abchazië, Zuid-Ossetië en Adzjarië terug te halen.