Strijd in het westen van Afghanistan

In het westen van Afghanistan zijn zaterdag zeker 50 mensen gedood in gevechten tussen troepen van gouverneur Ismail Khan van Herat en een rivaliserende militie. Volgens een woordvoerder van gouverneur Khan is de strijd geluwd en is de tegenstanders de nederlaag toegebracht.

De gevechten vonden plaats bij een oude luchtmachtbasis in Shindand, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Herat. Daar betwist een lokale commandant van Pathaanse huize, Amanullah Khan, de machtsuitoefening van de Tadzjiekse gouverneur Ismail Khan, die de `Leeuw van Herat' wordt genoemd. Amanullah Khan zegt de regering van Hamid Karzai te steunen, maar die liet zich afkeurend uit over de geweldsexplosie die volgens hem een bedreiging is voor de komende presidentsverkiezingen, begin oktober. De regering in Kabul zond gisteren vijfhonderd soldaten naar het gebied om verdere vijandelijkheden in te dammen; vandaag zouden er nog eens duizend volgen.

Herat was afgelopen maart ook al het toneel van hevige onlusten, waarbij Ismail Khan en een andere legercommandant betrokken waren. Daarbij werd een zoon van de gouverneur, die tevens minister van Burgerluchtvaart was in de regering van Karzai, vermoord.

Elders in Afghanistan, in de zuidelijke provincie Kandahar, werden gisteren ten minste zes regeringssoldaten gedood bij een aanval van Talibaan-strijders. Strijders van de Talibaan en Al-Qaeda zorgen nog steeds voor veel onrust in met name het zuiden en oosten. Maar een Amerikaanse legerwoordvoerder zei zaterdag dat er aanwijzingen zijn dat de leiding van de Talibaan uiteen is gevallen. Een groep dissidenten, ongeveer eenderde van de Talibaan-strijdmacht, zou zich hebben afgekeerd van mullah Mohammad Omar, en een eigen organisatie, Taliban Jamiat Jaish-e-Muslimeen (het Moslimleger van de Talibaan) hebben opgericht.