Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Rijksmuseum verwerft schilderij van Jan Steen

Het Rijksmuseum mag alsnog het topstuk Burgemeester van Delft en zijn dochter van Jan Steen aankopen.

Het Rijksmuseum liet half maart weten 11,9 miljoen euro neer te tellen voor het schilderij uit 1655. De erven van de Britse Lady Janet Douglas Pennant boden het werk te koop aan. Eind juli kreeg het museum te horen dat een onbekende Britse instelling zich geïnteresseerd had getoond en dat de exportvergunning werd uitgesteld tot november 2004. De instelling heeft zich nu plotseling teruggetrokken en de Britse overheid heeft alsnog een exportvergunning voor het schilderij verleend.

Het werk is volgens het museum een belangrijk sleutelstuk voor de Nederlandse 17de-eeuwse schilderkunst en kan zich meten met topstukken van Vermeer en Rembrandt. Met 11,9 miljoen euro is dit de duurste aankoop in de geschiedenis van het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum bezit 22 schilderijen van Jan Steen, maar geen enkel werk uit zijn Delftse periode (1654-1656). Burgemeester van Delft en zijn dochter is het enige gedateerde en gesigneerde schilderij uit deze jaren.

De aankoop heeft plaats kunnen vinden dankzij het ministerie van OCW, dat een bijdrage beschikbaar stelt vanuit het Nationaal Aankoopfonds. De aankoop is verder mogelijk gemaakt door geld van diverse sponsors en fondsen.