PSV'er Vennegoor beantwoordt kritiek met doelpunten

Met drie doelpunten deed Jan Vennegoor of Hesselink zaterdagavond in de openingswedstrijd tegen RBC de roep om een nieuwe spits voor PSV even verstommen. Maar de 25-jarige aanvaller weet als geen ander dat zijn positie binnen een mum van tijd weer ter discussie kan staan. Vennegoor of Hesselink heeft in de drie voorgaande seizoenen nooit onvoorwaardelijk op een basisplaats kunnen rekenen. Na het vertrek van Mateja Kezman begon de lange spits gretiger dan ooit aan de voorbereiding, maar coach Guus Hiddink gaf vorige week openlijk toe nog op zoek te zijn naar ,,een speler die twintig doelpunten in een seizoen'' maakt. En daarmee dreigt Vennegoor of Hesselink bij PSV wederom naar het tweede plan te worden verwezen.

Zover is het nog niet. En als het aan Vennegoor of Hesselink ligt dan is hij de man die bij de nummer twee van Nederland de topscorerslijst zal gaan aanvoeren. Voorlopig heeft hij de eerste slag van directe concurrent Gerald Sibon gewonnen. De bescheiden Vennegoor of Hesselink lijkt strijdbaarder dan ooit. ,,Als er nog een nieuwe spits komt moet hij beter zijn dan ik of meer goals maken'', stelde de Tukker in Roosendaal. ,,Ik heb wel vaker met een dergelijke situatie te maken gehad. Het maakt me alleen maar sterker. Laat maar komen die nieuwe spits. Ik zal vol de concurrentie aan gaan.''

De concurrentiestrijd begon voor Vennegoor of Hesselink tegen RBC. De nummer negen van PSV maakte de eerste, de derde en het vierde doelpunt van de Eindhovenaren. De een nog mooier dan de ander. Hiddink kon na afloop niets anders doen dan zijn diepste spits te complimenteren. ,,Jan is erg goed bezig. Hij verscheen na de vakantie met een smal bekje op de training. Hij is erg scherp en daar kan ik alleen maar blij om zijn. Hij gaat er voor en toont lef. Ik kan het niet bewijzen, maar hij maakte vandaag doelpunten die hij vorig seizoen misschien wel niet had gemaakt. Het is ook zo niet dat we bij de komst van een nieuwe spits van Vennegoor of Hesselink af willen. Zeker niet als hij doelpunten zoals vanavond maakt'', aldus Hiddink.

Met zijn goede optreden hielp Vennegoor of Hesselink zijn ploeg bij het doorbreken van een negatieve reeks van vijf wedstrijden waarin PSV zwak presteerde en slechts twee keer scoorde. Vennegoor of Hesselink had in de voorbereiding zelfs niet één doelpunt weten te maken in duels met andere profclubs. De spits stelde na afloop van het duel met RBC dat hij zich niet veel aantrekt van kritiek op zijn functioneren. Maar de uitgelaten wijze waarop de aanvaller zijn treffers vierde, verraadde dat de voormalig international wel degelijk het gevoel had zichzelf te moeten bewijzen voor de buitenwacht.

Met zijn doelpunten keerde het vertrouwen in eigen kunnen weer terug. Vennegoor of Hesselink zelfbewust: ,,Er is heel veel gezegd en geschreven over de aanval van PSV. Maar ik weet wat ik kan. Dit is de eerste wedstrijd van het seizoen. Wie heeft het nu nog over een gebrek aan scorend vermogen? We hebben vijf keer gescoord. Ik heb er drie in geschoten. We hebben de kritiek teniet gedaan. Ik hoop dit seizoen een vaste waarde te worden voor PSV.''

De afgelopen seizoenen stond Vennegoor of Hesselink nadrukkelijk in de schaduw van goaltjesdief Kezman. Een rol waarbij hij zich gedwongen had neergelegd. ,,Kezman was gewoon nummer één dat was duidelijk. Die schoot ze er ook in. Daar moest ik omheen spelen. Dat heb ik met plezier en vol overgave gedaan. Nu is het anders'', stelde de spits nadat hij voor de zesde keer in een wedstrijd drie doelpunten had gemaakt.

Tijdens de zomervakantie bekroop Vennegoor of Hesselink een apart gevoel. Na het vertrek van Kezman naar Chelsea zou het nu zíjn seizoen bij PSV moeten worden. Hij trainde voor zichzelf en begon scherper dan ooit aan de oefencampagne waarin Vennegoor of Hesselink wilde uitgroeien tot de nieuwe aanvalsleider van PSV. Daarbij staat hij voor de bijna onmogelijke opgave voorgangers als Romário, Ronaldo, Van Nistelrooy en Kezman te doen vergeten.

Vennegoor of Hesselink kreeg de voorbije weken hulp van oud-spits René Eijkelkamp die dit jaar onder anderen de spitsen in Eindhoven traint. ,,René is belangrijk voor me'', gaf Vennegoor of Hesselink toe. ,,Hij wijst op bepaalde zaken. Kleine dingetjes. Hij was bijvoorbeeld een meester in het vasthouden van de bal. Hij geeft aan hoe ik het de tegenstander lastig kan maken. Hoe ik me vrij kan spelen. Als je daar steeds mee bezig bent word je beter.'' Eijkelkamp zelf probeerde zijn rol in de catacomben van het stadion van RBC te bagatelliseren. ,,Wat ik tegen de spitsen van PSV zeg? Nooit opgeven!'', riep de oud-PSV'er.

Vennegoor of Hesselink genoot op zijn eigen ingetogen manier van de wedstrijd waarin PSV met name in de eerste helft zwak had gespeeld. In de tweede helft werkte de ploeg – met Sibon voor verdediger Alex – snel een 2-1 achterstand weg en kon Vennegoor of Hesselink onder de ogen van bondscoach Marco van Basten excelleren. Vennegoor of Hesselink moest besmuikt lachen toen hem werd gevraagd of hij nu in beeld zou zijn voor Oranje. Vennegoor of Hesselink is dergelijk opportunisme in de voetbalwereld wel gewend. Met een cynisch lachje: ,,Als ik nu drie of vier wedstrijden niet scoor, zal het geknaag weer beginnen.''

RBC Roosendaal 2 PSV 5

Ruststand 2-1. 22. Smolders 1-0, 31. Vennegoor of Hesselink 1-1, 39. Smolders 2-1, 59. Sibon 2-2, 62. Vennegoor of Hesselink 2-3, 74. Vennegoor of Hesselink 2-4, 76. Beasley 2-5. Schds: Wegereef. Tsch: 5.000. Gele kaart: Lammens, Hesp (RBC Roosendaal) en Ooijer (PSV).

    • Koen Greven