`Private' van Constanzo wint festival Locarno

De Gouden Luipaard, de belangrijkste prijs van het Filmfestival van Locarno, is zaterdag uitgereikt aan de Italiaanse regisseur Saverio Constanzo voor zijn film Private.

De film reflecteert over de Israëlische bezetting van Palestina met de metafoor van een huis dat toebehoort aan een Palestijnse familie en dat wordt bezet door een groepje Israëlische militairen. Zij verdrijven het gezin naar de woonkamer, ontnemen hen hun rechten en terroriseren met veel machtsvertoon de vader. De jury kende aan Mohammad Bakri, die de vader in Private speelt, ook nog de acteursprijs toe voor zijn tamelijk eendimensionale rol van een man die weigert te buigen voor de Israëliërs en ondanks alle psychologische oorlogsvoering zijn huis niet wil verlaten.

De Iraanse film Dastan Nataman (Story Undone), over een bus vol Iraniërs die om diverse redenen dolgraag illegaal de grens willen oversteken, kreeg de Zilveren Luipaard. Regisseur Hassan Yektapanah moet die bekroning delen met de Duitse film En Garde van regisseur Ayse Polat, over een aantal meisjes in een kinderopvanghuis. De actrices uit die film, Maria Kwiatkowsky en Pinar Erincin wonnen samen de prijs voor beste actrice.

De Japanse film Tony Takitani van Jun Ichikawa kreeg zowel de Speciale Juryprijs als de Fipresci-prijs (de prijs van de internationale filmkritiek). Tony Takitani is een stemmige film over eenzaamheid, in rustige, lege kaders met een camera die steeds van links naar rechts beweegt.

Locarno lijkt meer en meer een festival te worden van films die iets zeggen over belangwekkende sociale en politieke onderwerpen. De interessante, kleine(re) cinema belandt meer en meer in de bijprogramma's, zoals de Franse film Le Pont des Arts van Eugène Green. In een zeer precieze stijl, met minimalistisch declamerende acteurs op geestige wijze bekritiseert hij de pompeusheid en het academisme van de huidige Franse cultuur.