Palestijnse gevangenen in hongerstaking

Ongeveer 2000 van de 8362 Palestijnen in Israëlische gevangenissen en militaire detentiekampen zijn gisteren in hongerstaking gegaan.

Zij protesteren tegen de omstandigheden in de overvolle gevangenissen en eisen onder meer openbare telefooncellen, bezoeken van familieleden, stopzetting van vernederende fouilleringen en het recht om in het Arabisch studies te volgen.

De hongerstaking is georganiseerd door Hamas, Islamitische Jihad en Fatah, die hebben aangekondigd dat in de loop van deze week nog duizenden gedetineerden aan de actie zullen gaan deelnemen. De Israëlische minister van Openbare Veiligheid, Tzachi Hanegbi, heeft gezegd dat de eisen onder geen beding zullen worden ingewilligd, al ,,hongeren zij zich dood.''

De directie van het Israëlische gevangeniswezen heeft aangekondigd in het uiterste geval over te gaan tot gedwongen voeding. In enkele gevangenissen hebben directeuren het personeel opdracht gegeven de staking met psychologische middelen te breken. Het uitdelen van sigaretten en kranten is daar gestopt, de televisies zijn uitgezet en bewakers hebben bij de celblokken met Palestijnen barbecues geïnstalleerd om daarop vanavond kebabs en lamsbouten te grillen en vers gebakken brood te bakken. Bewakers hebben ook instructie gekregen in de celblokken in het zicht van de gevangenen te lunchen met bonenschotels, hummus en falafel.

Israël beschouwt de Palestijnse gevangenen als veroordeelde terroristen, in de Palestijnse gebieden hebben de meeste gedetineerden de status van held. Sinds het begin van de intafadah in 2000 is het aantal gevangenen gegroeid van ruim 800 tot ruim 8000 dit jaar. Onder hen bevinden zich ook de honderden zogeheten ,,administratief gedetineerden'', Palestijnen die zonder proces zijn opgesloten. Als gevolg van de strenge veiligheidsmaatregelen ontvangen de meeste gevangenen zelden bezoek; voor familieleden vormen de militaire controleposten en de lange, problematische reizen vaak onoverkomelijke beletselen. Mannen en vrouwen tussen de 15 en 55 jaar krijgen in principe nooit toestemming hun gevangen familielid te bezoeken. Alleen door het Rode Kruis georganiseerde bezoeken zijn toegestaan.

Volgens het Israëlische gevangeniswezen zijn het strenge regime en de strikte maatregelen noodzakelijk om te voorkomen dat vanuit de gevangenissen en de militaire detentiekampen terroristische acties worden georganiseerd en dat er wapens worden gesmokkeld. In Ramallah, Jenin en Tulkarm zijn vanochtend tenten opgezet waar familieleden die hun vader of broer al jaren niet hebben gezien, demonstreerden. Bij de Telmond-gevangenis, dertig kilometer ten noorden van Tel Aviv, werd vanochtend een nog niet geëxplodeerde pijpbom aangetroffen.