Ook Belgen zijn zuinig (Gerectificeerd)

Eindelijk goed nieuws voor supermarkten. De prijzen zijn de afgelopen maanden zo sterk gedaald, dat Belgen de grens oversteken om in Nederland hun boodschappen te doen.

Spar is een supermarkt met relatief hoge prijzen. Toch steken dagelijks honderden Belgen de grens over om in het Zeeuwse Putte boodschappen te doen bij deze winkel. Na de prijzenoorlog in Nederland is zelfs Spar goedkoper geworden dan de Belgische discount-supermarkten, zoals Aldi en Colruyt. Directeur Wim Jaegers: ,,Ik schat het gemiddelde prijsverschil op 10 procent.'

De helft van de auto's op het parkeerterrein voor zijn Spar heeft een Belgische kentekenplaat. ,,Ik kom hier sinds een paar maanden', zegt Vicky Zijs uit Ekeren als ze samen met haar dochtertje haar boodschappen in de kofferbak van haar Volkswagen zet. ,,Ik hoorde het steeds vaker in mijn eigen supermarkt, maar ook van collega's op mijn werk. Toen ben ik eens gaan kijken.'

Ook al moet Zijs een kwartier rijden, ze gaat nu elke week naar Putte. ,,Het bespaart me 50 euro per week. Bij GB, de supermarkt waar ik altijd boodschappen deed, kost een fles Coca-Cola 1,49 euro. Hier maar 0,98 euro.' Sommige dingen zijn volgens haar 30 of 40 procent goedkoper. Ze koopt in België nu alleen nog verse producten zoals brood, vlees en melk.

Eindelijk goed nieuws voor Nederlandse supermarkten. Na alle verhalen over smalle winstmarges, kostenbesparingen, personeelsreducties en dreigende faillissementen, blijkt de prijzenoorlog ook een positief gevolg te hebben. Nederlandse supermarkten zijn sinds oktober vorig jaar zo voordelig geworden dat veel Belgen vlakbij de grens hier hun winkelwagentjes vullen.

Volgens consultantbureau OC en C zijn de Nederlandse supermarkten nu de goedkoopste van Noordwest-Europa (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland). Supermarkten in Nederland en België waren voor de prijzenoorlog van oktober vorig jaar even duur. Nu zijn Nederlandse winkels gemiddeld 11 procent goedkoper, aldus OC en C.

Onderzoeksbureau GfK becijfert dat Vlamingen in het eerste halfjaar voor 38 miljoen euro boodschappen deden, 135 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2003. Meer Vlamingen gaan naar Nederland, rond 220.000, en geven meer uit in onze supermarkten, 173 tegen 92 euro. Vooral ouders met kinderen bezoeken naar verhouding vaak Nederlandse supermarkten.

Albert Heijn in Putte ziet meer Belgen in zijn winkel, maar weet niet hoeveel. De Spar-directeur schat dat Belgen hem het afgelopen halfjaar 10 procent meer omzet bezorgden. ,,De komende maanden komt daar zeker 10 procent bij. Belgen moeten het eerst drie keer horen, voordat ze reageren', zegt Jaegers. Om hen daarbij te helpen heeft hij het aantal advertenties in Belgische kranten en huis-aan-huisbladen verdubbeld en het verspreidingsgebied van zijn advertenties vergroot. Zijn winkelassortiment is al aangepast. Op zijn schappen staat onder meer Rombouts-koffie, bier van Jupiler, mayonaise van Devos Lemmens en Belgisch rundvlees.

Met een kreun zet Gaspard Notenboom een krat Coca-Cola in zijn achterbak. Bij Spar kocht hij zojuist koek, chips en blikgroenten. ,,Ik schat dat het hier 10 tot 20 procent goedkoper is dan bij de GB bij ons in Kapellen.' Dat dorp ligt zes kilometer verderop, vertelt hij als zijn vrouw Vivian arriveert met vier flessen cola in haar armen. ,,Sommige dingen zijn hier echt voordeliger', zegt ze. ,,Melk, chocola, kaas, ice-teadrank, en cola dus. De buren vroegen of ik ook een paar flessen voor hen kon meenemen.' Het echtpaar Notenboom komt ééns per week naar Putte. ,,Het scheelt ons denk ik 100 euro per maand.'

Dat moet ten koste gaan van de klandizie van de supermarkten in Belgische grensplaatsen, zoals Delhaize, Colruyt en GB. ,,We kennen het probleem', zegt de assistent-bedrijfsleider van GB in Kapellen, Anne de Braaij. Het hoofdkantoor van GB, met 495 filialen de grootste supermarktketen van België, heeft een week geleden besloten om regelmatig steekproeven te houden naar prijsverschillen in de grensstreek. ,,Als die aantonen dat er belangrijke afwijkingen zijn, nemen we maatregelen', vertelt een woordvoerder. ,,Dan verlagen we onze prijzen in onze winkels langs de grens.'

Jaegers denkt dat het nog maanden duurt voordat Belgische supermarkten reageren. Tien maanden na de start van de prijzenoorlog kent hij niet één actie of prijsaanpassing die Belgen ervan moet weerhouden om in Nederland boodschappen te doen. Hij vindt het prima. De stroom Belgen naar Spar is inmiddels zo groot dat hij er binnenkort één kassa bij plaatst, naast de huidige zes. Ook neemt hij twee nieuwe medewerkers aan.

Rectificatie

Putte

In het artikel Ook Belgen zijn zuinig (16 augustus, pagina 9) staat dat Putte in Zeeland ligt. Het dorp valt onder de gemeente Woensdrecht en ligt in Noord-Brabant.

    • Frits Baltesen