Olieprijs daalt na zege Chávez in Venezuela

De olieprijzen zijn vanmorgen gedaald toen bekend werd dat president Hugo Chávez van olieland Venezuela het gisteren gehouden referendum heeft gewonnen en zal aanblijven.

De grote Europese beurzen vertoonden vanmorgen een wisselend beeld. In Amsterdam was Koninklijke Olie vanmorgen een van de beursfondsen die stegen.

Gisteren berichtte de Britse zondagskrant The Observer dat de Nederlands-Britse Koninklijke/Shell Groep zich voorbereidt op een overnamebod door het kleinere Franse energieconcern Total. Shell, sinds begin dit jaar aangeslagen door het schandaal rondom zijn energiereserves, noch Total wilde op het bericht reageren.

Nadat vanmorgen de overwinning van de Venezolaanse president Chávez bekend werd, daalde op de termijnmarkt in Londen de prijs van het toonaangevende Brent, dat tweederde van de mondiale olieprijzen bepaalt, met 52 cent naar 43,36 dollar per vat.

Analisten hadden gewaarschuwd dat de aanhangers van Chávez in de olie-industrie tot actie zouden overgaan als de president zou moeten opstappen. Daardoor zou de olieproductie kunnen worden verstoord. Venezuela is de op vier na grootste olieproducent ter wereld.

Chávez verklaarde vandaag dat zijn land stabiliteit op de oliemarkt wil garanderen. Aan de samenwerking met de andere landen van de OPEC (Organisatie van olie-exporterende landen) wordt niet getornd, aldus Chávez.

De Amerikaanse olieprijs heeft vandaag even op een nieuw record gestaan, maar daalde later onder invloed van de uitslag van het referendum in Venezuela. Het toonaangevende West Texas Intermediate, dat lichter is dan Brent en daardoor duurder, steeg naar 46,91 dollar per vat, een niet eerder bereikt niveau sinds in 1982 in New York de termijnhandel in deze Amerikaanse oliesoort begon.

De Saoedische kroonprins Abdullah verklaarde vandaag tegen twee Arabische kranten dat zijn land ,,zoveel mogelijk'' olie zal produceren om de hoge olieprijzen af te koelen. Wij hebben nooit gewild dat prijs hoger dan 30 dollar zou worden, zei Abdullah, die eraan toevoegde de voorkeur te geven aan een olieprijs die ligt tussen de 25 en 30 dollar per vat, ,,zodat landen niet worden bezeerd''.

Volgens Abdullah produceert zijn land momenteel op recordhoogte. Vorige week zei Saoedi-Arabië 1,3 miljoen vaten per dag aan reservecapaciteit te hebben. Maar het Internationale Energie Agentschap in Parijs becijferde vorige week de totale reservecapaciteit van de OPEC, dus inclusief Saoedi-Arabië, op niet meer dan 500.000 vaten per dag.