`Khouri heeft lezers bedrogen'

Forbidden love, Norma Khouri's bestseller over een `waargebeurd' geval van eerwraak in Jordanië, is volgens de uitgever fictie. Random House Australia heeft de banden met de auteur verbroken en publiekelijk excuses aangeboden aan boekverkopers en lezers die het boek aanschaften in de veronderstelling dat het verhaal waargebeurd was, zo meldt de Sydney Morning Herald.

Na het evalueren van Khouri's pogingen om te bewijzen dat haar boek geen bedrog was en in het licht van nieuw bewijs dat ze in de beschreven periode in Amerika leefde, concludeerde haar uitgever dat de weerlegging ,,inadequaat en onvoldoende'' is. Drie weken geleden onthulde de Herald dat Khouri in werkelijkheid Norma Bagain heet en haar leven lang in Chicago woonde, na als kleuter Jordanië te hebben verlaten. In Forbidden Love runt ze een kapsalon in Jordanië totdat haar beste vriendin wordt vermoord door haar islamitische vader vanwege een relatie met een katholieke jurist. Uit angst voor haar leven ontvlucht ze het land.

De uitgever zal Khouri's tweede boek, het in november te verschijnen A Matter of Honour , niet uitgeven. Aan boekhandels is restitutie geboden voor de verkoop van Forbidden Love.

De Australische krant publiceert een ook interview met Rachel Richardson, de `adviseur en campagne-manager' van Khouri, die vertelt dat Khouri haar onlangs bekende dat haar twee kinderen niet aangenomen waren, maar van haarzelf. Khouri is volgens Richardson in onderhandeling met Amerikaanse televisiestations over een interview waarin ze schuld zal bekennen.

Khouri's Nederlandse uitgever, Maike Le Noble van Arena, wil niet afgaan op de conclusie van Random House bij haar besluit over wat ze met het boek zal doen. ,,Het is een lastige kwestie. Ik weet niet waar haar uitgever zich op baseert. Ik wil eerst de feiten kennen en heb haar literair agent gevraagd om informatie. Het laatste wat ik heb vernomen was dat Khouri's advocaat bezig was met de vertaling van Jordaanse documenten die Khouri zou hebben geleverd.'' Het nieuwe boek kent Le Noble alleen in synopsis-vorm. ,,Het zou gaan over Jordaanse vrouwen die ze geholpen zou hebben Jordanië te ontvluchten.''