IOC geeft twee Griekse atleten opnieuw uitstel

De Griekse sprinters Kostas Kenteris en Katerina Thanou hebben tot woensdag uitstel gekregen om voor de disciplinaire commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) te verschijnen. Dat heeft de comissie vanochtend op verzoek van hun advocaat besloten. De atleten zouden vandaag om medische redenen niet voor de commissie hebben kunnen verschijnen.

Het IOC willige het verzoek in om de atleten de gelegenheid te geven zich persoonlijk te verdedigen. De sprinters liggen nog in het KAT-ziekenhuis in Athene nadat zij donderdagnacht het slachtoffer zouden zijn geworden van een eenzijdig ongeval. Dat verhaal wordt algemeen in twijfel getrokken en wordt gezien als een excuus voor de absentie van Kenteris en Thanou bij een onaangekondigde dopingtest in het olympisch dorp.

Het IOC verlangt dat de disciplinaire commissie met een strafvoorstel tegen beide atleten komt, waarna het uitvoerend comité uiteindelijk de beslissing neemt. Overigens maken de drie commissieleden allen deel uit van het uivoerend comité. Zij besluiten derhalve over hun eigen voorstel.

In afwachting van een uitspraak van het IOC zijn Kenteris, Thanou en hun trainer Christos Tzekos geschorst door het door het Grieks Olympisch Comité. Dat besluit werd zaterdag bij meerderheid (vijf tegen één) genomen tijdens een speciale zitting van het uitvoerende comité.

De enige tegenstem kwam van voorzitter Lambis Nikolaou, die de straf niet ver genoeg vond gaan. Hij had de accreditaties van het drietal onmiddellijk willen intrekken. Zijn medebestuursleden wilden evenwel wachten op de hoorzitting van de disciplinaire commissie van het IOC.

De kaarten liggen niet gunstig voor Kenteris en Thanou, mede omdat gisteren door Lamine Diack, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, bekend werd gemaakt, dat de twee Griekse sprinters in aanloop naar de Olympische Spelen eind juli ook in Tel Aviv een out-of-competition controle hebben gemist. Dat zou in een tijdsbestek van twee weken de derde keer zijn geweest, want nadien waren Kenteris en Thanou onvindbaar op hun trainingskamp in Chicago en in het olympisch dorp.

Bij een sluitende verklaring voor een gemiste dopingtest staat een waarschuwing, maar recidive kan leiden tot een maximale straf van twee jaar. In dat geval wordt het niet komen opdagen bij een controle gelijkgesteld aan een positieve uitslag van een dopingtest.

Kenteris en Thanou zijn volgens de Griekse chef de mission Manolis Kolibadis wel degelijk bang geweest voor een out-of-competition controle. Dit heeft hij voor de Griekse televisie verklaard. Kolibadis had beiden bij aankomst in het dorp verteld dat zij mogelijk een dopingtest moesten ondergaan. ,,Kenteris en Thanou reageerden erg nerveus. Veel vrijwilligers vroegen vergeefs om hun handtekening, want zij vertrokken rechtstreeks naar hun kamers.'' Volgens de Griekse chef de mission beefde Thanou over haar hele lichaam. ,,Toen ik haar vroeg waarom zij zo trilde, antwoordde zij met de vraag waarom er zo'n jacht op haar werd gemaakt.''

Trainer Tzekos heeft verklaard dat de geplaagde atleten elke negatieve beslissing van het IOC zullen aanvechten bij CAS, het Internationaal Sporttribunaal dat in Athene met arbiters aanwezig is om snelrecht te kunnen toepassen.

    • Henk Stouwdam