Homoseksuele Democraat `schaadt'

Hoewel de Amerikaanse Democratische gouverneur van New Jersey zijn ontslag al heeft aangekondigd, gaat het zijn partijgenoten niet snel genoeg. James McGreevey, getrouwd en vader van twee kinderen, die vorige week toegaf een homoseksuele relatie te hebben gehad met zijn veiligheidsadviseur, treedt 15 november vervroegd terug.

Maar verscheidene Democraten vrezen dat zijn biecht de campagne van de Democratische presidentskandidaat John Kerry te veel zal schaden. McGreevey moet daarom eerder weg. Tot dusver hebben de Republikeinen het hardst geroepen om zijn vertrek. De gouverneur van New Jersey zou niet langer betrouwbaar zijn. Dat is indirect ook het argument van McGreevey zelf geweest toen hij zijn vertrek aankondigde. Eerder dit jaar stemde hij voor het homohuwelijk.

Invloedrijke Democraten zijn nu achter de schermen bezig hem zo snel mogelijk te laten vertrekken. Gebeurt dat voor 3 september, meer dan zestig dagen voor de presidentsverkiezingen, dan krijgt de bevolking van New Jersey het recht een nieuwe gouverneur te kiezen die McGreeveys resterende termijn mag volmaken.