Hockeyploegen doorstaan eerste krachtproef

Overtuigend was het niet, maar titelverdediger Nederland is het olympisch mannenhockeytoernooi begonnen met een overwinning. In het winderige Helleniko-complex was de ploeg van bondscoach Terry Walsh gisteravond met 3-1 te sterk voor India. Minpunt was het uitvallen van routinier Erik Jazet, die na amper tien minuten het veld moest verlaten wegens een spitaanval.

,,We hebben een goede basis gelegd voor de komende twee weken, maar meer ook niet'', meende Walsh na afloop van de zege op de ploeg, die dit jaar al vijf keer was bedwongen in oefenwedstrijden. ,,Ons spel was degelijk, maar kan op alle fronten nog beter.''

Zo ontbrak het de ploeg aan controle, en was het opvallend te zien hoeveel balverlies het elftal van de Australiër leed. ,,Veel jongens waren een beetje nerveus'', luidde het excuus van aanvoerder Jeroen Delmee. ,,Je moet niet vergeten dat het voor nogal wat spelers de eerste Olympische Spelen zijn. Ik denk dat ze na deze zege wel wat beter gaan hockeyen.''

Tegen Zuid-Korea bleek donderdag echter vooral hoe kwetsbaar de ploeg kan zijn. Vooral de defensie ging een paar keer opzichtig in de fout tegen de verrassende (verliezend) finalist van vier jaar geleden. Het geraffineerde Korea, dat gisteren het aanvalslustige Spanje op 1-1 hield in groep A, sneed als een mes door de vijandelijke linies. Het enige positieve nieuws was de rentree van de van een rugblessure herstelde sterspeler Teun de Nooijer.

Gisteren hield doelman Guus Vogels, bezig aan zijn derde Spelen maar zijn eerste als eerste keus, de ploeg een paar keer op de been, en werd Nederland geholpen door een vroege voorsprong (tweede minuut) door toedoen van goaltjesdief Marten Eikelboom.

Indrukwekkender was het optreden van de Nederlandse vrouwenploeg, die zaterdag in de moordende ochtendhitte (ruim veertig graden Celcius) geen misverstand liet bestaan over de doelstelling (olympisch goud) waarmee de selectie in de Griekse hoofdstad is neergestreken. Het fysieke sterke maar technisch beperkte Zuid-Afrika ging met 6-2 over de knie bij de Europees kampioen. Aanvoerster Mijntje Donners nam drie treffers voor haar rekening, en nestelde zich daarmee meteen aan de kop van het topscorersklassement. ,,Een mooie uitslag, maar dit biedt geen garanties'', waarschuwde de routinier van de ploeg, die vier jaar geleden in Sydney met meer geluk dan wijsheid brons won.

Bondscoach Marc Lammers toonde zich naderhand opgelucht, want: ,,Mijn ervaring is dat de eerste wedstrijd de belangrijkste is. Daar worden de toon en de sfeer gezet.'' Tevreden was de 35-jarige Brabander vooral over het opvallend slagvaardige optreden van zijn elftal (zes strafcorners, drie doelpunten), dat geholpen werd door het bij vlagen meelijwekkende verweer van de Zuid-Afrikaanse keepster Caroline Birt.

Grootste verrassing op de openingsdag van het toernooi was de nederlaag van titelverdediger Australië, dat zaterdagavond met 2-1 ten onder ging tegen het modale Duitsland. Het was de eerste olympische nederlaag in twaalf jaar voor de eens zo gevreesde Hockeyroos, die onder bondscoach Ric Charlesworth vrijwel alle internationale prijzen wonnen. Vanmorgen volgde het herstel, met een 3-0 overwinning op Zuid-Afrika. In dezelfde poule B stuit koploper Nederland vanavond op Zuid-Korea.