Golfer Singh wint met korte putter

Vijay Singh verruilde twee weken geleden zijn lange `belly putter' voor een klassieke, korte putter en won de afgelopen twee weken meteen twee toernooien. Gisteren zegevierde de 41-jarige Singh uit Fiji na een playoff in de US PGA, de vierde en laatste major van het jaar in de Verenigde Staten. Singh sloot het toernooi af met een slechte ronde van 76, vier boven par, maar wist in de playoff over drie holes wel een birdie te maken op de eerste van drie holes. Hij versloeg de Amerikanen Justin Leonard en Chris DiMarco, die na vier rondes eveneens op een totaal van 280 slagen waren geëindigd.

,,Dit is de mooiste prestatie die ik ooit heb geleverd'', zei Singh na afloop. ,,Ik had nooit gedacht dat ik zo snel na het afscheid van mijn belly putter weer terug zou zijn en zo goed zou putten. Dit maakt mijn jaar goed. Ik speelde goed in de US Masters, maar won niet. Ik speelde goed in de eerste twee dagen van de US Open en in de British Open. Maar hier gaat het om. Ik wilde nog een keer winnen, ik wilde nog een major.'' Singh had al twee keer eerder een major (de vier jaarlijkse grote golftoernooien) gewonnen: de US PGA in 1998 en de Masters in 2000.

Singhs zege op de baan van Whistling Straits aan de oever van Lake Michigan was voor een deel te danken aan het wegvallen van Justin Leonard. Die oud-winnaar van het Britse Open stond met nog vijf holes te spelen twee slagen voor, maar maakte op die slotholes nog drie bogeys waardoor er een playoff nodig was. De Texaan miste op de laatste hole een putt van drie meter die hem de zege zou hebben opgeleverd.

,,Dat was een hele opluchting'', zei Singh over die misser van Leonard. ,,Ik dacht dat hij die putt wel zou maken. Maar de baan speelde vandaag zwaar.'' Singh was afgelopen jaar al de speler die het meeste prijzengeld verdiende op de Amerikaanse tour, en staat tweede staat op de wereldranglijst achter Tiger Woods. Maar hij beseft dat hij niet zo heel veel jaren meer heeft. ,,Misschien nog vijf of zes jaar. Toch zou ik nog graag een paar toernooien willen winnen voordat ik er mee op houd. Fysiek voel ik me sterk, waarschijnlijk sterker dan ik me ooit heb gevoeld. Maar het is hard werken. Het was zwaar.''

Tiger Woods, de 28-jarige Amerikaan die de laatste vijf jaar de beste van de wereld is, eindigde op de 23ste plaats na een slotronde van 73 slagen. Woods brak daarmee het record van de Australiër Greg Norman door al 332 achtereenvolgende weken de ranglijst aan te voeren, maar hij wordt dicht op de huid gezeten door Singh en de Zuid-Afrikaan Ernie Els.