Gerards lost belofte op NK tennis in

Michelle Gerards heeft gisteren het Nederlands tenniskampioenschap op haar naam geschreven.

Michelle Gerards is gisteren in Ede Nederlands tenniskampioene geworden. In haar tweede finale toonde de 20-jarige speelster zich de betere tegen tweevoudig nationaal kampioene Hanneke Ketelaars (6-0 en 6-2). Gerards volgde de niet aanwezige Michaëlla Krajicek op. Bij de mannen won Steven Korteling de titel ten koste van Bart Beks.

Gerards geldt al jaren als een groot talent, maar ze wist de verwachtingen nooit waar te maken. Vijf jaar terug versloeg ze als 15-jarige dezelfde Ketelaars in de kwartfinales van het NK waarbij ze later een nederlaag leed in de eindstrijd. Sindsdien stond ze vrijwel stil in haar ontwikkeling. Een profloopbaan leek een utopie te worden. De laatste maanden behaalt Gerards steeds betere resultaten, maar ze heeft geleerd zichzelf geen doelen meer te stellen. Op de vandaag uitgebrachte wereldranglijst bezet ze de 298ste plaats.

Wat betekent de nationale titel voor je?

Michelle Gerards: ,,Een stap in de goede richting. Het is voor mij de bevestiging dat ik toch nog goed bezig ben. Vijf jaar geleden stond ik ook al in de finale, maar toen verloor ik van Debby Haak. In deze finale had ik geen last van zenuwen, ik kon lekker vrijuit spelen. Ik was gewoon gebrand om deze keer wel te winnen. Dat Michaëlla Krajicek er dit keer niet bij was maakte voor mij geen verschil. Ik had graag tegen haar willen spelen, omdat ik denk dat ik een goede kans tegen haar had gehad. Maar zij gaf nu de voorkeur aan een ander toernooi.''

Voelt de nationale titel als het waarmaken van een verwachting?

,,Nou, ik werd toch bestempeld als hét talent van Nederland. Maar die positie gaven andere mensen mij. Toen ik jonger was heb ik een aantal leeftijdsklassen overgeslagen, ook door gebrek aan andere goede jonge speelsters. Anderen voorspelden mij een grote toekomst. Ik heb voor mezelf niet het gevoel dat ik iets fout heb gedaan. Ik ben altijd blijven tennissen, blijven werken en blijven doorgaan.''

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

,,Ik heb nu een week vakantie en daarna ga ik trainen voor een paar wedstrijden in Italië. Het is een goede serie toernooien, die allemaal op gravel, mijn favoriete ondergrond, worden gespeeld. Ik wil zo snel mogelijk een ranking hebben, die het mogelijk maakt kwalificatiewedstrijden voor grandslamtoernooien te spelen. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken.''