Doden bij zomerbaan

Deze zomer zijn twee jongeren omgekomen bij het uitvoeren van vakantiewerk. Dat blijkt uit gegevens die de Arbeidsinspectie vandaag bekendmaakte.

De slachtoffers waren jongens van zestien en zeventien jaar die in de zomermaanden bij aannemers werkten. Een van de jongens kwam onder een balk toen bij het verhogen van een loods in Landhorst zes spanten omvielen. De andere jongen raakte bij een verbouwing van een woonhuis in Maastricht bij het slopen van een muurtje bedolven onder een andere muur die te vroeg instortte.

De Arbeidsinspectie onderzoekt nu of de werkgevers van de twee jongens de voorschriften goed hebben nageleefd, en of er een oorzakelijk verband bestaat tussen het ongeval en het eventueel overtreden van de regels. Een dergelijk onderzoek wordt na ieder arbeidsongeval uitgevoerd.

Het overlijden van vakantiewerkers is een uitzondering. Vorig jaar kwam één jongen om, de jaren daarvoor waren er geen ongevallen met dodelijke afloop.

Bijna 30 procent van de bedrijven die de Arbeidsinspectie heeft gecontroleerd, overtreedt de veiligheidsregels die gelden voor vakantiewerk. Op vakantiewerkers zijn strengere regels van toepassing dan op volwassen werknemers. ,,Jongeren zijn onervaren en speels. Ze hebben meer toezicht nodig, en meer instructie'', zegt een woordvoerder van de inspectie. Jongeren van zestien en zeventien mogen uitsluitend onder deskundige leiding werk doen waarbij instortingsgevaar dreigt.