De hand van Gullit is nu al zichtbaar in De Kuip

In hemdsmouwen stond de prediker van sexy voetbal voor de dugout van Feyenoord. Ruud Gullit lapte de regels aan zijn laars; wist hij veel dat een trainer achter de reclameborden moet plaatsnemen. De Amsterdamse wereldburger heeft in Rotterdam-Zuid, waar hij in 1984 als speler de landstitel veroverde, al na zes weken de rol van status aparte opgeëist. De nonchalante én enthousiaste houding van de coach vertaalde zich in een fris én degelijk optreden tegen De Graafschap. Feyenoord won de openingswedstrijd met 6-1 en het legioen speculeerde een tikje voorbarig over een landstitel.

Vol verwachting klopt het voetbalhart in De Kuip, waar door de trainerswissel en de komst van vijf of zes potentiële basisspelers een frisse wind waait. Elke voetbalploeg speelt in de geest van de coach. Onder de degelijke Bert van Marwijk oogde het spel van Feyenoord de voorbije jaren plichtmatig. Technisch en tactisch voldoende, maar zonder de flair die een kampioenskandidaat moet uitstralen. De laatste titel dateert van 1999. Kijkend naar de brede, uitgebalanceerde selectie doet Feyenoord nu niet onder voor Ajax en PSV.

Gullit is het toppunt van charisma – zie de flitsende televisiereclame van hoofdsponor Fortis. In zijn eerste werkweek liet hij de grijze catacomben in de clubkleuren schilderen. De spelers gaan voortaan met een roodwit voetbalhart het veld op, luidt de redenering van de trainer. Wie de goed gesoigneerde Gullit gistermiddag van nabij meemaakte, zag een ontspannen trainer die de afgelopen 25 jaar zoveel heeft meegemaakt in het internationale voetbal, dat een gepasseerde speler niet snel zal mokken over een reserverol. Gullit wil af van de typisch Nederlandse `waarom-cultuur'. Zijn wil is wet.

Tegen De Graafschap werd de Belgische kaatser Thomas Buffel in de rust vervangen door de Ivoriaanse dribbelaar Salomon Kalou. De wissel was niet ingegeven door een blessure van de schaduwspits. Gullit was ontevreden over het spel van Buffel, vorig seizoen notabene de beste Feyenoorder. De 18-jarige Kalou, afgelopen speeljaar uitgeleend aan satellietclub Excelsior, is op het veld een evenbeeld van Bonaventura, zijn oudere broer die Feyenoord verruilde voor Auxerre.

De jonge Kalou vierde zijn invalbeurt met het zesde en laatste doelpunt van de feestelijke seizoensouverture. Aan zijn treffer gingen twee goals van Romeo Castelen en drie goals van Dirk Kuijt vooraf. De Katwijker ontwikkelt zich in korte tijd van een frommelaar tot een goalgetter. Vorig seizoen maakte hij ook al twintig competitiedoelpunten en gaf hij dertien assists waaruit gescoord werd. Kuijt verkeert in bloedvorm en was teleurgesteld dat hij vorige week niet werd geselecteerd voor het Nederlands elftal dat woensdag een oefenwedstrijd tegen Zweden speelt. Pierre van Hooijdonk, de man die hij in de Kuip moet doen vergeten, krijgt naast Roy Makaay de voorkeur in de spitspositie van Oranje.

Een interlandcarrière lijkt voorlopig niet weggelegd voor de geblokte midvoor, die bij Feyenoord de duurbetaalde Danko Lazovic al bijna twaalf maanden uit de basis houdt. De Serviër mocht tegen De Graafschap een kwartiertje invallen, als vervanger voor Kuijt die onder ovationeel applaus het veld verliet. De blonde spits is uitgegroeid tot dé publiekslieveling. Kuijt staat symbool voor Feyenoord: `geen woorden maar daden'. In de voorbereiding had hij zes keer gescoord in vijf serieuze oefenduels. Tegen De Graafschap brak hij de ban met drie treffers.

De eerste publiekswissel van de middag was weggelegd voor Romeo Castelen, een ouderwetse rechtsbuiten met vlugge benen en een kromme voorzet. De 21-jarige pingelaar onderscheidde zich met snelle demarrages en intelligente steekpasses. Hij ontkrachtte tegen De Graafschap de veelgehoorde opmerking, dat zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal veel te vroeg komt. De Surinaamse aankoop van ADO Den Haag is onder zware omstandigheden opgegroeid in de Amsterdamse Bijlmermeer en krijgt extra aandacht van de trainer die hij als kind heeft verafgood. Volgens Gullit is Castelen alleen maar beter en scherper gaan trainen, sinds hij vorige week tot de selectie van Oranje behoort. Hij vierde zijn officiële debuut in de Kuip met een knappe solo en een daverend schot tegen de lat in de eerste helft en twee fraaie doelpunten in de tweede helft.

De andere nieuwkomers bij Feyenoord speelden minder opvallend. De Hongaarse doelman Gabor Babos was bij zijn vorige club NAC ook al de beste keeper van de eredivisie. Tegen De Graafschap werd hij nauwelijks op de proef gesteld. Hetzelfde gold voor de Tunesische mandekker Karim Saïdi, wiens sobere speelstijl tot de verbeelding sprak. Op het middenveld speelden twee linksbenige aanwinsten ook in dienst van het elftal. De Belg Bart Goor stond met zijn goede traptechniek aan de basis van drie doelpunten. De Rotterdammer Pascal Bosschaart, woonachtig in een flat met uitzicht op de Kuip, vertolkte de rol van aanjager met verve. Voorzichtige conclusie: Feyenoord is weer een serieuze titelkandidaat.

Feyenoord 6 De Graafschap 1

Ruststand 2-1. 10. Kuyt 1-0, 37. Kuyt 2-0, 45. Van Beukering 2-1, 51. Kuyt 3-1, 54. Castelen 4-1, 58. Castelen 5-1, 72. Kalou 6-1. Schds: Van Hulten. Tsch: 40.400. Gele kaarten: Ax, Berck Beelenkamp, Van Leerdam (De Graafschap).

    • Jaap Bloembergen