Brede selectie kracht én achilleshiel

Zijn vierde seizoen bij Ajax kan voor trainer Ronald Koeman wel eens het moeilijkste worden. Niet zozeer door de toegenomen weerstand in de eredivisie. De belangrijkste tegenstander van Ajax kan Ajax zelf worden. Aangezien de kracht van de landskampioen, de reservebank, tevens de achilleshiel blijkt. Geen ploeg is zo sterk in de breedte als Ajax. Geen team heeft tegelijkerijd zoveel ontevreden gezichten.

Als de voortekenen niet bedriegen moet Koeman meer dan ooit interne strubbelingen voorkomen of binnenbrandjes blussen. Er is geen duidelijke hiërarchie binnen zijn selectie. De ogenschijnlijke leiding ligt bij een stel jonge haantjes. Zij hebben hun trots en laten zich niet op een zijspoor zetten. De controle moet van bovenaf worden opgelegd en het is de vraag hoe lang Koeman de touwtjes strak in handen weet te houden.

Zelf begrijpt de succesvolle trainer, die met Ajax twee keer kampioen werd en één keer de beker won, niet waarom de bankzitters telkens onderwerp van gesprek zijn. Dat heeft met hun status te maken. Als ze zich roeren, zoals Sneijder vorige week, leidt dat tot veel ophef. In de dug-out van Ajax zaten gistermiddag voor het duel met FC Twente Lobont, Galásek (licht geblesseerd), Anastasiou, Sneijder, Sonck, De Ridder en Grygera. Bijna allen internationals.

De discussie over Sneijder en Van der Vaart is bekend. Ook gisteren speelden ze niet samen in één elftal. Toen Sneijder in de zeventigste minuut het veld betrad, ging Van der Vaart naar de kant. De aanvoerder oogde verbolgen omdat hij het karwei bij een 3-2 voorsprong niet mocht afmaken. In de dug-out maakte Van der Vaart een afkeurend gebaar richting Koeman en werd vervolgens tot bedaren gebracht door routinier Anastasiou.

Volgens Koeman is Ajax er nog niet aan toe zonder verdedigende middenvelder te spelen en dus zullen de aanvallend ingestelde Van der Vaart en Sneijder tegen een serieuze tegenstander nooit samen in het veld staan. Hoe lang kan dat goed gaan?

Ook de Belgische international Sonck, die gisteren twintig minuten mocht meedoen, heeft geen vaste plek. In het Amsterdam Tournament speelde Sonck tegen Panathinaikos verdienstelijk in het kielzog van Ibrahimovic. Maar ook dat is in de ogen van Koeman een te offensieve constructie.

Ibrahimovic trapte uit frustratie tegen een reclamebord toen hij gisteren werd gewisseld. De Zweed had beter bij zichzelf te rade kunnen gaan. Want ondanks een treffer vlak na rust (0-3) leed hij te veel balverlies. Aangezien Ajax het heft op het middenveld uit handen gaf en Twente liet terugkomen tot 3-2, wisselde Koeman behalve Van der Vaart en Ibrahimovic ook Obodai.

Hoe grillig het personeelsbeleid bij Ajax kan zijn, benadrukte Boukhari gisteren. Gekocht van Sparta werd hij vorig seizoen uitgeleend aan NAC, dat hem nu definitief wil inlijven. Maar Koeman stelde deze zomer toch weer prijs op zijn aanwezigheid, hoewel hij op de linkerflank ook beschikt over Soetaers, Mitea en eventueel Sikora die geen rugnummer heeft bij Ajax.

Omdat Soetaers voor het duel tegen Twente was geschorst en Mitea geblesseerd was, hevelde Koeman eind vorige week Boukhari over uit de selectie van Jong Ajax. De Rotterdamse Marokkaan groeide in Enschede uit tot de beste Ajacied. Zelden was hij te betrappen op een slechte actie. Koeman verklaarde na afloop hem nu niet kwijt te willen. Al zal hij Boukhari niet beoordelen op één wedstrijd. En dus houdt Boukhari vooralsnog Soetaers en Mitea voor zich.

Op de positie van rechtsbuiten speelde de 18-jarige Belg De Mul. Hij kan met beide benen schieten en maakte met links een mooi doelpunt. Aan de tweede Amsterdamse goal van Van der Vaart ging een schot van De Mul op de lat vooraf. Verder was de inbreng van de Belg beperkt. Ajax bekijkt op dit moment aanvaller Mauro Rosales van het Argentijnse olympisch elftal. Het is de vraag of de clubleiding na een reeks van miskopen geld voor hem wil uittrekken.

Met het opstellen van de veredelde junior wijst Koeman op de noodzaak van een volwaardige rechtsbuiten. De Mul kan dan in alle rust rijpen. Ondertussen zit een ander talent, de twintigjarige De Ridder, somber voor zich uit te staren op de bank. Ex-bondscoach Advocaat ziet in hem de toekomstige rechtsbuiten van Oranje, maar zijn eigen coach acht hem niet geschikt voor die plek. Hoogstens mag hij af en toe als rechtshalf opdraven voor Pienaar.

In het centrum van de defensie waren Escudé en Heitinga aan elkaar gekoppeld. De Jong opereerde nu als rechtsback. Heel anders dan het beeld van de laatste weken, toen De Jong juist centraal speelde en de Fransman buiten de boot leek te vallen. Omzichtig legde Koeman uit dat deze maatregel verband hield met de (lichte) blessure van Galásek. Daardoor moest hij Obodai als verdedigende middenvelder opstellen en De Jong op de plek van de Ghanees.

Daaruit kon een belangrijke conclusie worden getrokken. Tsjechisch international Grygera, een aankoop van vorig jaar, is uit de gratie geraakt. Zelfs als Obodai geen rechtsback speelt, haalt Koeman liever De Jong uit het centrum weg dan dat hij Grygera opstelt. De keuzes van Koeman gaan nog heel wat losmaken. Of hij wil of niet.

FC Twente 2 Ajax 3

Ruststand 0-2. 47. 30. De Mul 0-1, 40. Van der Vaart 0-2, 46. Ibrahimovic 0-3, 48. Touzani 1-3, 66. N'Kufo 2-3. Schds: Bossen. Tsch: 13.250. Gele kaart: Ibrahimovic en Van der Vaart (Ajax).

    • Erik Oudshoorn