Boycot van Iraanse judoka leidt tot ophef

De weigering van de Iraanse judoka Arash Miresmaeili om tegen de Israëlische Vaks te strijden kan nog een staartje krijgen. De internationale judobond kwam gisteren in een spoedvergadering bijeen, maar eventuele maatregelen tegen de sporter of de Iraanse judobond zouden pas vandaag bekend worden.

Tweevoudig wereldkampioen Miresmaeili bleek dit weekeinde bij weging te zwaar te zijn voor de klasse tot 66 kg. Hij woog maar liefst twee kilo te veel, waardoor duidelijk werd dat er sprake was van opzet. Miresmaeili dreigde direct al bij de loting, toen hij aan Vaks werd gekoppeld, het olympisch toernooi te boycotten. ,,Er lijkt sprake van een politieke boycot'', aldus een woordvoerder van de internationale judofederatie. ,,Wij bekijken de zaak zeer zorgvuldig.'' De Nederlandse bondscoach Cor van der Geest pleitte er gisteren voor om de volledige Iraanse judoploeg naar huis te sturen.

President Khatami van Iran roemde de judoka. ,,Voor het Iraanse volk is Miresmaeili de olympisch kampioen van 2004'', zei hij in een verklaring. ,,Hij nam een dappere beslissing. Zijn naam wil in de Iraanse geschiedenis geregistreerd worden als een bron van trots voor ons land.'' De 23-jarige Miresmaeili kan 115.000 dollar tegemoet zien als zijnde de premie voor olympisch goud.

Uit die presidentiële reactie bleek dat er sprake was van een vooropzetje. Iran wilde een diplomatiek incident voorkomen maar weigerde een sporter tegen een Israeliër te laten uitkomen. Sinds de islamitische revolutie in 1976 wordt het bestaansrecht van Israël niet erkend.

Op het WK van 2001 trokken twee Iraanse judoka's zich terug toen ze tegen Israëlische tegenstanders moesten aantreden. Miresmaeilly had zich sinds de loting op vrijdag volgestopt met eten om zijn overgewicht als excuus aan te kunnen voeren. Bij de openingsceremonie droeg de judoka de vlag van Iran.

Het Internationale Olympische Comité (IOC) heeft zich nog van commentaar op de actie van de Iraniër onthouden. ,,Deze zaak is nog niet bij ons aangebracht en tot dat is gebeurd hebben wij geen enkel commentaar.'' Het IOC wil het Olympische sporttoernooi juist altijd presenteren als een middel om volkeren dichter bij elkaar te brengen.