Zomerspelen?

In Athene vond gisteravond de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen. Welke sporters en trainers volgen de Zomerspelen en welke onderdelen zijn populair?

Bert van Marwijk, trainer van voetbalclub Borussia Dortmund: ,,Ik volg de Olympische Spelen zo veel als ik kan. Met name de atletiek ben ik in de loop der jaren beter gaan volgen en dan vooral de loopnummers 100, 200, 400, 800, 1.000 en 1.500 meter. Ook hoogspringen vind ik leuk om naar te kijken. Het voetbaltoernooi bekijk ik niet met meer interesse dan de andere sporten. Ik heb ook geen spelers hoeven afstaan voor de Zomerspelen.''

Ton Boot, basketbalcoach van Groningen: ,,Natuurlijk volg ik het. Het is dé sportgebeurtenis van de vier jaar. Natuurlijk volg ik het basketbal, maar ook het volleybal. Ik wil sowieso alle Nederlandse sporters volgen, ongeacht welke sport ze beoefenen. Het is een soort nationalistisch gevoel. Ik houd vooral van samenvattingen, dan heb je alles gezien. Live kijken doe ik meer uit verveling.''

Tom Coronel, autocoureur: ,,Het is moeilijk om `nee' te zeggen tegen de Olympische Spelen. Het is natuurlijk ultieme topsport. Als je zelf topsporter bent weet je precies wat zij denken en voelen. Ik snap wat teleurstellingen of overwinningen op dat podium betekenen. Begrijp goed dat het geen wedstrijdje is dat je even tussendoor doet. Sporters trainen hier vier jaar voor. De boost die je krijgt van een goede prestatie op de Spelen is gigantisch. Ik volg dan ook alles, maar hoop vooral dat de Nederlanders het goed doen.''

Henk Angenent, marathonschaatser: ,,Ik volg de Olympische Spelen zo veel als mogelijk is. Door mijn werk kan ik niet alles zien, maar de mooie momenten zal ik er zeker uitpikken. De meeste wedstrijden zijn 's avonds dus dat komt goed uit. Ik volg vooral de paardensport omdat ik zelf vroeger heb paardgereden, ik zelf in de paardenfokkerij zit en ik veel vrienden in dat wereldje heb. Met wielrennen heb ik affiniteit omdat ik voor het schaatsen ook veel op de fiets zit. Verder vind ik atletiek gewoon een mooie kijksport.''

Jan Derksen, oud-baanwielrenner: ,,Ik bekijk het evenement van A tot Z. Ik volg vooral het baanwielrennen, ook al heeft die sport het moeilijk door financiële zwakte. Ik houd alle tijden, snelheden en records bij en vergelijk die met vroeger. Ik heb baanrenner Theo Bos nog gesproken voordat hij vertrok naar Athene. Hij zit er nog maar kort in, dus nog niet op honderd procent van zijn kunnen. Doordat je met veel aspecten te maken hebt is de sprint op de baan eigenlijk het mooiste onderdeel van de wielersport. Twee kampioenen die vanaf de eerste centimeter strijd leveren met elkaar, daar kun je lang met elkaar over praten.''

Bram Lomans, hockeyinternational die recent afviel voor de olympische selectie: ,,Ik ga alle hockeywedstrijden volgen. Ik kan me best voorstellen dat het af en toe even slikken is, maar ik wil het wel zien. Er spelen toch een aantal vriendjes van me en het is een Nederlandse ploeg. Ik wil sowieso alle sporten met Nederlandse deelnemers zien. Verder zoek ik wat mooie onderdelen uit, zoals de 100 meter sprint. De klassieke nummers wil ik gewoon zien.''

Toon Gerbrands, oud-bondscoach Nederlandse volleybalploeg en directeur algemene zaken voetbalclub AZ: ,,De eerste week bekijk ik de Spelen thuis op de tv, de tweede week ben ik in Athene en de laatste dagen ben ik voor werkzaamheden (loting UEFA Cup, red.) in Monaco. Er zit een gedachte achter die planning. Van Atlanta weet ik dat het evenement logistiek gezien de eerste week op gang moet komen. De laatste dagen zijn er weinig sporten, dus je kunt Athene het best in de tweede week bezoeken. Ik heb een schema gemaakt waarbij ik elf verschillende sporten bezoek. Eén daarvan is volleybal, dat volg ik niet als supporter maar als liefhebber. Wat atletiek betreft, volg ik alles. Een echte wereldsport. Ze noemen atletiek de moeder aller sporten en dat is het echt.''

    • Michiel Dekker