Weer nieuwe verdenking van moorden

Justitie houdt de beruchte crimineel Sreten `Joca' J. uit het voormalige Joegoslavië toch in de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught. Dat heeft zijn advocaat J. Boone gisteren laten weten.

Volgens Boone staat er in de schriftelijke beschikking van deze beslissing dat J. in het extra strenge regime moet blijven zitten, wegens nieuwe informatie die over hem is binnengekomen. Zo zou hij te maken hebben met een ,,recente liquidatie''. Ook is hij volgens die informatie van plan om een politieman te vermoorden en eiste hij veel geld op van een Nederlander. Boone zegt dat zijn cliënt al deze aantijgingen stellig ontkent.

Drie weken geleden besloot de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) nog dat J. niet langer meer in de strenge gevangenis in Vught mocht worden vastgehouden. Daar was geen aanleiding meer voor, concludeerde de RSJ.

Boone gaat nu opnieuw een bezwaarschrift bij de RSJ indienen. Hij overweegt ook een kort geding tegen de Staat aan te spannen omdat hij vindt dat justitie moet ophouden met het ,,ongefundeerd'' beschuldigen van J.

De raadsman meldde donderdag dat zijn cliënt woensdag van iemand van de gevangenis in Vught te horen kreeg dat justitie informatie heeft dat hij de opdrachtgever zou zijn voor de moord op Martin Hoogland. Hoogland is de man die in juni 1991 de bekende crimineel Klaas Bruinsma doodschoot. Hij zat daarvoor een straf uit in een open inrichting en werd in maart in Hoorn geliquideerd.

Ook beschikt justitie over informatie dat J., als hij daartoe in de gelegenheid zou zijn, van plan is een politieagent te vermoorden. Tevens zou hij miljoenen euro's hebben opgeëist van de eerder dit jaar vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Althans, dat is volgens Boone de inhoud van de boodschap aan J.. Namen worden er in de beschikking niet genoemd.

De beslissing van justitie komt niet als een verrassing. Direct na het besluit van de RSJ reageerde het ministerie van Justitie verbaasd en gaf aan binnen afzienbare tijd een nieuw besluit te nemen over de detentie van J.. ,,Onze inzet zal zijn dat hij in de EBI moet blijven'', zei een woordvoerster van het ministerie toen.

De gevreesde crimineel is de afgelopen jaren met verschillende zware misdrijven in verband gebracht. Het ging om diverse liquidaties in het criminele milieu. Hij zou ook achter een voorgenomen aanslag op de voormalige Amsterdamse aanklager K. Plooy hebben gezeten.