Vermoedelijke hoofddader ontkent

Drie verdachten die zijn opgepakt wegens het stichten van brand in een Eindhovense woning, hebben bekend bij het misdrijf te zijn betrokken. De vierde verdachte, die de politie beschouwt als opdrachtgever, ontkent iets met de brand te maken te hebben.

De politie wil nog niets zeggen over het motief. Burgemeester A. Sakkers van Eindhoven herhaalde gisteren dat er absoluut geen sprake is van een racistisch motief. Bij de brand in de nacht van afgelopen zaterdag op zondag kwamen twee Turkse jongens van 8 en 14 jaar om het leven in de volkswijk De Bennekel. Hun vader (36) en moeder (34) die uit het raam sprongen, werden met onder meer brandwonden in het ziekenhuis opgenomen.

De vier verdachten zijn woensdag en gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hen is betrokkenheid bij moord en brandstichting ten laste gelegd.

Politiewoordvoerder R. Smakman van de Eindhovense wijk Gestel zei gisteren op een persconferentie dat zich zondag een getuige bij de politie meldde. Die vertelde dat ,,een bekende van hem'' hem had gezegd dat hij de avond tevoren een huis in brand had gestoken.

De getuige geloofde het verhaal eerst niet, maar tipte de politie nadat hij vernam dat er werkelijk een woning (aan de Jan Hollanderstraat) in vlammen was opgegaan.

Smakman: ,,De getuige noemde alleen een voornaam van zijn bekende. Buurtagenten die de wijk goed kennen, pakten vervolgens vrij snel twee mannen op van 23 en 31 jaar.''

Bij de verhoren kwam de politie er gauw achter dat ook een 36-jarige man en een 22-jarige vrouw bij de brandstichting waren betrokken. Zij werden aan het begin van deze week gearresteerd. De vrouw heeft toegegeven dat ze van de plannen wist, en eraan heeft meegewerkt. De 36-jarige man die volhoudt onschuldig te zijn, zou volgens de drie anderen het misdrijf hebben uitgelokt. Hij zou de 23-jarige en 31-jarige mannen hebben benaderd het vuur aan te steken. Bovendien zou hij de benzine hebben aangeleverd die het tweetal met een gieter door de brievenbus van het gezin heeft gegoten.

Volgens de politie waren de 23-jarige en 21-jarige mannen niet onder invloed van drugs, maar hadden ze op het moment van de brandstichting wel alcoholische dranken genuttigd. Of hen voor hun daad een beloning in het vooruitzicht was gesteld, wilde de politie gisteren niet zeggen. De politiewoordvoerder zegt dat de ouders van de omgekomen jongens zichzelf nog altijd ,,duizenden vragen'' stellen over het motief. ,,Het zijn keurige nette mensen, die geen reden hebben wie dan ook te verdenken.''

Familieleden van het Turkse gezin zeiden deze week dat ze zich niet konden voorstellen dat iemand hun verwanten iets ergs zou willen aandoen. Woensdag liepen zo'n duizend mensen mee in een stille tocht voor de twee omgekomen broertjes.