Tui kwetsbaar voor overname

Tui is een speeltje geworden van de kortetermijnhandel. De koers van de Duitse touroperator daalde naar 13 euro per aandeel na speculaties over een mogelijke verwijdering van het fonds uit de DAX (de Duitse beursindex), om pal daarop naar 16 euro te stijgen door geruchten over een overname, veroorzaakt doordat zakenbank Morgan Stanley zijn belang in het bedrijf verhoogde naar 10 procent.

Het kan zijn dat de bank de aandelen heeft gekocht in opdracht van een derde, maar het kan ook zijn dat de bank de aandelen aan hedge funds leent. Die laatste lijken erop te speculeren dat Tui uit de Dax valt, waarna zij goedkoop aandelen kunnen terugkopen van beleggingsfondsen die de index volgen. De Dax-notering is afhankelijk van de gemiddelde aandelenkoers en marktwaarde in de laatste twintig handelsdagen van augustus. Op het huidige koersniveau lijkt Tui kwetsbaar voor een overname. Bovendien heeft zakenbank Goldman Sachs, dat de mogelijke beursgang van Tui's vervoersdivisie Hapag-Lloyd coördineert, een notitie geschreven waarin staat dat de feitelijke waarde slechts 10 euro per aandeel is.

Als Tui in delen uiteen zou vallen, is de hoteldivisie 1,4 miljard euro waard, de tourismedivisie 2,8 miljard euro en de logistieke divisie 2 miljard euro. Dat is in totaal 6,2 miljard euro. Trek daar de nettoschuld en de tekorten bij het pensioenfonds vanaf en de beurswaarde van Tui bedraagt 2,9 miljard euro, ofwel 16 euro per aandeel. Deze rekensom gaat alleen op als het concern inderdaad uit elkaar valt, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Tui houdt vast aan de beursgang van Hapag-Lloyd in de tweede helft van 2004, maar er is nog geen prijs vastgesteld. In zijn huidige vorm is Tui minder waard dan hierboven geschetst. Na toepassing van een conglomeraatskorting van 20 procent daalt de waarde inderdaad naar 10 euro per aandeel.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Marianne Brun-Rovet