Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Indië-herdenking. Verslag van de herdenkingsplechtigheden in Den Haag bij het Indisch Monument waar een kabinetsdelegatie een krans zal leggen ter herinnering aan de vele slachtoffers van de Japanse bezetting. Ook reportages over het dagelijks leven in een Jappenkamp in de oorlogsjaren 1942-1945. Ned.1, 17.10-18.00u.

DOCUMENTAIRE

Close up: Het geheim van Olympia. Reconstructie van hoe de Olympische Spelen er in de antieke oudheid uitzagen. Meer dan 3.000 jaar geleden werden in Griekenland al sportwedstrijden gehouden. Nieuwe ontdekkingen in het antieke Olympia onthullen geheimzinnige waarheden. Ned.1, 18.22-19.25u.

OLYMPISCHE SPELEN

Athene. Vandaag komen onder anderen zwemmer Pieter van den Hoogenband op de 200 meter vrije slag, zwemster Madelon Baans op de 100 meter schoolslag en Inge de Bruijn op de 100 meter vlinderslag uit. Verder komt schermster Sonja Tol met degen, de roeister lichte dubbeltwee Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk in actie. Vanavond speelt het Nederlands herenteam hockey tegen India. Ned.2, 7.00-20.00u.

PRAATPROGRAMMA

Winnen van jezelf - Šimek ontmoet kampioenen. In deze zesde aflevering een portret van Wim Ruska (judoka) die in 1972 tweemaal goud op de Olympische Spelen in München won. Zijn tweede gouden medaille won hij nadat een aantal Israëlische atleten bij een Palestijnse aanslag om het leven was gekomen. Veel atleten vonden dat de Spelen stopgezet moesten worden. Ruska niet. In 2001 werd Ruska getroffen door een herseninfarct. Nu voert hij een andere strijd. Ned.3, 19.05-20.02u.

Zomergasten. De tv-avond van oud-voorzitter van de raad van bestuur van Unilever en voorzitter en lid van verschillende besturen en commissies Morris Tabaksblat. Hij laat o.a. fragmenten zien van Tony Blair in het parlement over de inval in Irak, General Electric-topman Jack Welch die zijn pensioenregeling teruggeeft, dirigent Ricardo Chailly over morrende orkestleden en het spel om de macht in Verdi's opera Don Carlos. Ned.3, 21.10-0.15u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden: Le jardin de Celibidache. Zie tv-vooraf. Ned.3, 11.00-11.48u.

Kunst & kitsch exclusief. In deze zesde aflevering reist Joseph Estié, expert op het gebied van Europees porselein en meubelen, naar het Parijse museum Nissin de Camondo waar hij enkele topstukken van het museum laat zien. Ned.1, 21.00-21.35u.

RELIGIE

Johannes Paulus II in Lourdes. Rechtstreeks verslag van het bezoek dat paus Johannes Paulus II brengt aan het bedevaartsoord Lourdes in Frankrijk. Zijn laatste reis naar Frankrijk dateert van 1997. Ook Kruispunt komt 's avonds met een reportage over de bedevaart. Ned.1, 9.30-12.00u. en Ned.1, 21.35-22.15u.

FILM

Musikparade (Géza von Cziffra, 1956, West-Duitsland). Een van de genres waartoe critici en filmhistorici zich hoogst zelden verlagen is de Schlagerfilm. De Roemeens-Duitse regisseur Géza Von Cziffra (1900-1989) draaide er een recordaantal, waarvan enkele leuke en kleurrijke. In Musikparade raakt Peter Alexander als trompettist hopeloos verliefd op zijn dirigente Bibi Johns. ZDF, 14.00-15.45u.

The secret of my success (Herbert Ross, 1987, VS). Genietbare Michael J. Fox-komedie, waarin Mr. Sympathico een plattelandsjongen in de Big Apple speelt die zich uitgeeft voor succesyup, teneinde bij blonde Supergirl Helen Slater in het gevlij te komen. Maar leugens zijn een hoop werk. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

Mr. and Mrs. Bridge (James Ivory, 1990, VS). Statig drama van de ondeelbare drie-eenheid Ismail Merchant (producent), Ruth Prawer Jhabvala (scenariste) en regisseur Ivory, waarin het gezin Bridge in de jaren dertig en veertig onder de strikte vlag vaart van aartsconservatieve vader Paul Newman. Dat heeft zijn repercussies voor iedereen en hemzelf. Ned.1, 22.15-0.10u.

.Hilary and Jackie (Anand Tucker, 1998, VS). Ontroerende biopic over het leven van de getalenteerde celliste Jacqueline du Pré (hier vertolkt door Emily Watson), voor wie de snelle sloop door multiple sclerose het premature einde van haar carrière betekende. Zus Hilary (een fluitiste) en broer Piers tekenden hun leven met Jackie op in een biografie, die uiteindelijk voor film werd bewerkt. Canvas, 22.55-0.55u.

.High noon (Fred Zinnemann, 1952, VS). De confrontatie der confrontaties in de klassieke Amerikaanse western speelt zich af in het gehucht Hadleyville in High noon (dat wil zeggen, totdat Sam Peckinpah in de splatterfinale van The wild bunch het hele genre aan flarden schoot). Marshal Gary Cooper in zijn uppie versus wraaklustig gajes, om twaalf uur des middags: niet te missen nagelbijter, met Grace Kelly als Coopers kersverse echtgenote. Keuzefilm van Zomergast Morris Tabaksblat. Ned.3, 0.15-1.46u., zwart-wit.

RADIO

De andere wereld van zondagmorgen. Over wat de vrijheid van meningsuiting in 2004 inhoudt, het dagboek van projectmedewerkster Lilian Peters in Darfur en waar de prostituees van de gesloten Theemsweg in Amsterdam zijn gebleven. Radio 1, 7.05-8.00u.

Leesclub. Luisteraars kunnen hun op- en aanmerkingen kwijt over het boek Schaduwkind van P.F. Thomése. Radio 1, 0.04-1.00u.

NachtLicht: Erotiek en literatuur. Onder anderen met Sylvia Witteman die voorleest uit haar verhaal Lust in een poel van drijfzand. Verder leest schrijver J. Bernlef voor uit zijn nieuwste werk Kiezel en traan. Radio 1 en 747AM, 1.00-6.00u.