Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Op bezoek bij de Amsterdamse wethouder grote steden beleid Ahmed Aboutaleb die vakantie viert in Marokko, waarbij o.a. wordt gesproken over jonge jongens in patserige BMW's en de `vernederlandsing' van Noord-Marokko. Daarnaast een reportage over Fender Stratocaster gitaar die 50 jaar bestaat. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Woody Allen: A life in film. Komiek, filmacteur en -regisseur Allen over zijn jeugd, zijn motivatie om in de filmwereld te werken en over zijn omvangrijke oeuvre. Herh. Ned.3, 14.50-15.45u.

PRAATPROGRAMMA

Follow the leader. Sybilla Dekker, minister van Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening in milieubeheer praat over haar motivatie. Ned.1, 22.38-23.05u.

OLYMPISCHE SPELEN

Athene. Vandaag onder meer de badmintonners Mia Audina en Yao Jie, de dameshockeywedstrijd Nederland-Zuid-Afrika, series dames skiff met Femke Dekker, series heren skiff met Dirk Lippits, schermwedstrijden inclusief finale met als deelneemster Sonja Tol (degen), tafeltennis herendubbel eerste ronde met Trinko Keen en Danny Heister, die ook aan de eerste ronde herenenkel deelnemen, wegwedstrijd wielrennen heren met Michael Boogerd, Erik Dekker, Servais Knaven, Max van Heeswijk en Karsten Kroon, zeilen Finn-klasse heren met Jaap Zielhuis, klasse 470 heren met Kalle Coster en Sven Coster, klasse 470 dames Margriet Matthijsse en Lisa Westerhof, Klasse Yngling dames Annemieke Bes, Petronella de Jong en Annelies Thies. Ook wordt er vandaag gezwommen: series en halve finales 100m vlinder dames met Inge de Bruijn en Chantal Groot, series en halve finales 100m school heren met Thijs van Valkengoed en series en finale 4x100m dames met Inge de Bruijn, Marleen Veldhuis, Chantal Groot en Annabel Kosten. Ned.2, 7.00u-21.45u.

MUZIEK

Dit is Belgisch: Dit is Roland. Een portret van de peetvader van de Vlaamse rock-and-roll. Canvas, 23.25-0.25u.

FILM

.Brief encounter (David Lean, 1945, Groot-Brittannië). Op het fictieve Britse treinstation Milford voltrekken zich midden jaren veertig ontmoeting en definitief afscheid van een arts (Trevor Howard) en een gehuwde vrouw (Celia Johnson). Hun opbloeiende liefde voor elkaar wordt, tijdgeestconform, opgeofferd aan de trouw van de laatste. Wellicht het mooiste onmogelijke-liefdesverhaal ooit op een filmdoek geprojecteerd. Canvas, 13.35-15.00u., zwart-wit.

.The Browning version (Mike Figgis, 1994, Groot-Brittannië). Kostschoolleraar klassieke talen Albert Finney komt in de herfst van zijn leven tot onaangename zelfinzichten. Prachtdrama met diepe nawerking. RTL5, 14.15-16.00u., met reclame.

.Topsy-turvy (Mike Leigh, 1999, Groot-Brittannië). In alle opzichten levendige kroniek van de periode in het leven van Londense operettegiganten Gilbert (Jim Broadbent) en Sullivan (Allan Corduner) waarin zij hun vermaarde 'Mikado' op de planken brengen. Onkarakteristiek opgewekt kostuumpareltje van kitchen sink-dramakoning Leigh. Ned.3, 23.43-2.20u.

Das merkwürdige Verhalten geschlechtsreifer Großstädter zur Paarungszeit (Marc Rothemund, 1998, Duitsland). Tongbrekende titel voor een tragikomisch kaleidoscoopje van hedendaagse Münchenaren op zoek naar eeuwig (en, mits niet haalbaar, naar kortstondig) liefdesgeluk. In de aantrekkelijke cast duiken onder meer televisie-actrice Ann-Kathrin Kramer en de Tsjechische Anica Dobra op. Ned.1, 23.55-1.16u.

Driving Miss Daisy. (Bruce Beresford, 1989, VS.) Oude joodse dame tijdens jaren vijftig in Atlanta kan niet meer autorijden. Haar zoon regelt een -zwarte - chauffeur voor haar. Verslag van een zich ontwikkelende band tekent tegelijkertijd de rassenverhoudingen in het Zuiden van de Verenigde Staten. RTL4, 0.05-1.55u. onderbroken door reclame.

Limbo (John Sayles, 1999, VS). Wanneer krijgt een van Amerika's beste filmmakers nu eens een standbeeld? Sayles (Lone Star, Lianna, The return of the Secaucus seven) vertelt hier de ongewone wederwaardigheden van een visser-met-verleden die in het desolate Alaska een nieuwe liefde vindt. Met David Strathairn, Mary Elizabeth Mastrantonio. BBC2, 0.10-2.10u.

The Greek tycoon (J. Lee Thompson, 1978, VS). Voor wie de slaap niet kan vatten biedt deze hoogglans-biopic het geheel chemicaliënvrije middel ter vredige indommeling. Anthony Quinn worstelt zich in de titelrol door een script vol speculatieve non-wetenswaardigheden over reder-miljardair Onassis en zijn paramour Jackie Bouvier-Onassis, voorheen Kennedy. Net5, 1.20-3.20u., met reclame.

RADIO

Knetterende letteren. Hoogtepunten van het afgelopen seizoen met een discussie over wat een boek tot klassieker maakt, Wim T. Schippers over weerboeken voor kinderen en Stijn van der Loo over zijn debuutroman De Galvano. 747AM, 14.02-15.00u.

Wereldmuzieknacht. Achtereenvolgens om 0.00u de Libanese geluidskunstenaar Abadji, 0.55u. Klezmermuziek, 1.50u. Sterren uit Afrika, 4.10u. Slavische folk, 5.00u. Keltische folk, 5.30u. hofmuziek uit Cambodja, 6.50u. klezmerklarinettiste Margot Leverett, 7.45u. Indiase klassieke muziek met raga's. Concertzender, 0.00-9.00u.

Simek 's nachts. Turner Yuri van Gelder blinkt uit in zijn discipline: Ringen. Toch gaat hij niet naar de Olympische Spelen omdat Nederland geen turnteam van Olympische niveau heeft. Maar hij geeft niet op en is vastbesloten in 2008 terug te slaan. Radio 1,0.02-1.00u.