Spektakel van licht, water en vuurwerk

De openingsceremonie van de Olympische Spelen was een spektakelstuk. Na 108 jaar is het grootste sportfestijn terug in Athene.

De Olympische Spelen zijn na ruim honderd jaar gisteravond om kwart voor negen plaatselijke tijd thuis gekomen. De ontvangst loog er niet om. Het enthousiaste publiek werd getrakteerd op een waar spektakel van licht, heel veel licht, water en vuurwerk. Een kwartier voor aanvang van de opening van de 25ste editie van de moderne Spelen steeg de spanning: om de vijf minuten klonk een sonore stem die met aftellen was begonnen. Het hele stadion schreeuwde de laatste tien seconden luidkeels weg.

Een leger van trommelspelers nam meteen daarna muzikaal bezit van de arena en uit het water in het midden van het stadion steeg oogverblindend mooi vuur op dat zich vervormde tot olympische ringen. Geen Spelen in Athene zonder de Oudheid die zich op een rijdende vloer aan het publiek toonde in de vorm van worstelaars, discuswerpers, Griekse schoonheden en danseressen. Na afloop van hun rondgang door het stadion liepen ze het water in, vlak voordat daaruit een olijfboom opsteeg en later weer verdween.

Opnieuw steeg de spanning toen een stem door de microfoon zei: ,,Het moment is nu daar.'' Ook het water bleek te zijn verdwenen, een marmeren vloer werd zichtbaar. En daar kwamen ze, de honderden atleten die op muziek van de Nederlandse dj Tiësto zwaaiend, dansend (de mannen uit Burundi) en mobiel bellend hun ronde maakten door het stadion. Namens Afghanistan werd de vlag gedragen voor de coach Nina Suratger, namens Nederland liep judoka Mark Huizinga met de driekleur.

DJ Tiësto, in werkelijkheid Tijs Verwest geheten, begeleidde de landenploegen bij hun intrede in het stadion. Hij trad voor het eerst voor een miljardenpubliek op. ,,Het was echt geweldig om op deze manier contact te hebben met de atleten. Ze hebben me tijdens mijn show echt opgepept'', vertelde hij na afloop tegen het ANP. Hij schreef acht speciale nummers en bracht verder zijn grote hits ten gehore.

Bij binnenkomst van de Griekse ploeg kende het enthousiasme geen grenzen. `Hellas, Hellas', schalde het door het stadion en de muziek deed er nog een schepje bovenop. Op de marmeren vloer had zich een bonte verzameling atleten verzameld waardoor het stadion een nog kleuriger aanblik kreeg.

Plotseling was de olijfboom weer terug. Hieronder stonden de voorzitter van het Griekse organisatiecomité ATHOC, Gianna Angelopoulos-Dakalaki en IOC-voorzitter Jacques Rogge die de waarden van de olympische gedachte, broederschap, tolerantie en vrede verwoordden.

Kort daarna werd de olympische vlam binnen gedragen, er klonk gestamp van enthousiasme, er werd gejuicht, geklapt. Toen de vlam werd aangestoken, waren de Spelen echt weer thuis.

    • Anna Visser