`Slim' glas kaatst warmte op hete dagen terug

Een nieuwe coating op kantoor- en autoramen laat licht door, maar gaat warmte reflecteren als het buiten meer dan 25 graden wordt (Journal of Materials Chemistry, 9 augustus). Volgens chemici van het University College Londen kan de toepassing van deze slimme ramen een forse energiebesparing betekenen; in de zomer op de kosten van de airconditioning en in de winter op die van de verwarming.

Ivan Parkin en zijn collega's gebruikten voor het deklaagje van circa 100 nanometer (100 miljardste meter) vanadium-dioxide, een materiaal dat afwisselend als een metaal en als een halfgeleider kan functioneren. Een temperatuurverhoging zorgt voor een kleine wijziging in de structuur van het materiaal waardoor het infraroodstraling (warmtestraling) gaat weerkaatsen. Beneden een bepaalde temperatuur zitten elektronen in het vanadium-dioxide opgesloten, daarboven komen elektronen vrij en kan het materiaal net als een metaal stroom geleiden.

Ing. Leo Bakker van TNO Bouw spreekt van ``een interessante vondst''. Bakker onderzoekt de toepassing van `slimme ramen' op de Nederlandse markt. Ramen die licht doorlaten maar warmte reflecteren zijn al langer bekend. Bijzonder is dat de Britten de eigenschappen van het venster kunnen veranderen bij de gewenste temperatuur. Door precies de juiste hoeveelheid van het metaal wolfraam toe te voegen (1,9 procent) zijn ze erin geslaagd om de temperatuur waarbij het vanadium-dioxide infrarode straling gaat weerkaatsen terug te brengen tot 29 graden. Dat is volgens de onderzoekers grofweg de temperatuur die in het glas ontstaat bij een buitentemperatuur van 25 graden. Een lagere omschakelingstemperatuur kunnen Parkin c.s. ook realiseren.

    • Michiel van Nieuwstadt