Rubicon 1 explodeert

De Rubicon 1, een kandidaat voor de X-prize is afgelopen zondag verongelukt. De raket, zeven meter lang en een meter in diameter, werd iets ten zuiden van Olympic National Park in de staat Washington gelanceerd en ontplofte op enkele honderden meters boven de grond. De bedoeling was dat het toestel op zijn eerste proefvlucht supersonische snelheden zou bereiken en 6000 meter hoog zou komen.

De Ansari X-Prize is tien miljoen dollar groot en gaat naar het eerste particulier gebouwde ruimteschip dat minstens drie mensen tot tweemaal toe 100 km hoog boven het aardoppervlak brengt.

In plaats van astronauten van vlees en bloed had de Rubicon drie dummies aan boord van vergelijkbaar gewicht. Na de explosie van de raket viel de capsule te pletter omdat de parachute niet openging. Volgens Eric Meier van Space Transport Corporation, drijvende kracht achter de Rubicon, zal hij compleet moeten worden herbouwd. De Rubicon 1 kostte 20.000 dollar.

Rond 1 oktober hopen twee concurrenten, de Amerikaanse SpaceShipOne en de Canadese Da Vinci, de X-prize in de wacht te slepen. SpaceShipOne (gelanceerd vanaf een draagvliegtuig) doorbrak op 21 juni dit jaar als eerste (en enige) in de Califirnische Mojave-woestijn de 100 km-grens. De Da Vinci start vanuit een heliumballon.

    • Dirk van Delft