Mirabellen op sap

Sommige geluksvogels hebben een mirabellenboom in de tuin. Anderen kunnen voor die heerlijke gele ronde pruimpjes bij natuurvoedingswinkels terecht. Daar zijn ze nu verkrijgbaar. `Marabelja' pruimen hoorde ik daar zeggen, hetgeen aangeeft hoe onbekend dit pruimpje toch nog is in Nederland. Samen met de Reine-Claude is het de lekkerste tafelpruim die ik ken. De kwets, die puntige paarsblauwe pruim die ik onlangs nog roemde, is niet echt een pruim om zo te eten, maar meer om zoetzuur, taarten en pannenkoeken mee te maken. Het zijn vlezige pruimen met weinig sap. Enkele jaren geleden gaf ik al eens een recept voor mirabellenjam, nu maar eens een recept voor mirabellen op sap. 's Winters zijn die mirabellen heel feestelijk om als nagerecht te serveren bij roompudding, dikke yoghurt of gewoon op zichzelf. De pruimpjes worden met pit en al gekookt, dat levert veel meer smaak op in de pot. Gebruik grote glazen potten waarin de mirabellen straks de ruimte hebben; dat ziet er mooi uit.

Bereiding: Was de mirabellen en verwijder zonodig de steeltjes. Doe ze in een zeer ruime pan, voeg 1,4 liter koud water toe en de suiker. Breng alles langzaam en voorzichtig roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat de mirabellen 15-20 minuten pocheren op een laag vuur tot ze gaar zijn; let er op dat de siroop nét tegen de kook aanblijft anders koken de pruimpjes kapot. Breng intussen de glazen potten samen met hun deksels in een pan met koud water aan de kook, laat het water kort doorko ken alvorens het vuur onder de pan uit te draaien. (Het steriliseren van potten en deksels kan ook in een hete oven (125° C ) gebeuren maar voor een paar potten de oven aanzetten vind ik enigszins verspillend.) Neem, zodra de mirabellen klaar zijn, de potten met een schone tang uit het water, laat ze kort uitlekken boven de pan en zet ze op een brandschone theedoek samen met de deksels. Vul de potten met de mirabellen en het gloeiend hete pocheervocht. Maak hierbij gebruik van een roestvrijstalen jamtrechter (verkrijgbaar in goede keukenwinkels) zodat er niet geschept hoeft te worden maar de pruimpjes direct en zonder knoeien vanuit de pan in de potten kunnen worden gedaan. Sluit de potten af, zet ze 10 minuten op hun kop en dan weer rechtop. Bewaar ze op een koele donkere plaats.

    • Florine Boucher