Michael Owen van Liverpool naar Madrid

Michael Owen heeft gisteren afscheid genomen van de club waar hij sinds zijn elfde heeft gevoetbald. De spits van Liverpool vertrekt naar Real Madrid, waar hij gaat spelen met landgenoot David Beckham.

De 24-jarige Owen had nog een verbintenis tot medio 2005 bij Liverpool. Vorige maand stond hij nog op het punt zijn contract te verlengen, maar zover is het niet gekomen. Owen tekent vandaag een vierjarig contract in Madrid. Met de transfer is een bedrag van 12 miljoen euro gemoeid.

Bij Real moet Owen de concurrentiestrijd aangaan met de aanvallers Ronaldo, Raúl en Morientes. De Spaanse coach Benitez van Liverpool gaf dinsdag al reden tot speculatie over een transfer toen hij de aanvaller op de bank hield tijdens de voorronde van de Champions League.

Owen is hierdoor voor Real Madrid ook in Europese bekerduels inzetbaar. Bij de `Koninklijke' moet hij in de punt van de aanval de concurrentiestrijd aangaan de Braziliaan Ronaldo en de Spanjaarden Raúl en Morientes. Real beschikt verder over wereldsterren als de Portugees Figo, de Fransman Zidane en de Braziliaan Roberto Carlos

De destijds zeventienjarige Owen tekende zijn eerste contract bij Liverpool in december 1996. In zijn eerste volledige seizoen in de Premier League maakte de in Chester geboren aanvaller achttien doelpunten en werd hij gedeeld nationaal topscorer. Owen vormde op Anfield Road een aanvalsduo met Heskey.

Begin 1998 werd Owen door de toenmalige bondscoach Glenn Hoddle opgeroepen voor het Engelse nationale elftal en maakte hij zijn debuut in een oefeninterland tegen Chili. Met zijn achttien jaar en 59 dagen is hij de jongste Engelse international van de twintigste eeuw. Tijdens een vriendschappelijk toernooi in Marokko maakte hij in 1998 zijn eerste goal voor het nationale team.

Owen beleefde het meest succesvolle seizoen met Liverpool in 2000-2001. In dat speeljaar veroverden The Reds de UEFA Cup, de Europese Supercup, de FA Cup en de League Cup. In datzelfde jaar werd Owen bovendien door journalisten tot Europees voetballer van het jaar verkozen. Owen kwam tot nu toe zestig keer uit voor de Engelse nationale ploeg en hij maakte 26 interlanddoelpunten.

Orlando Engelaar speelt de komende vier seizoenen voor Racing Genk. De middenvelder debuteert volgende week zondag tijdens de competitiewedstrijd tegen Lokeren waarschijnlijk voor zijn nieuwe werkgever. NAC wil de transfersom voor Engelaar besteden aan een aanvaller en verdediger. De Bredase club heeft interesse in Peter van den Berg, de voorstopper die bij Feyenoord na een seizoen al weer mag vertrekken. NAC heeft nog steeds interesse in Nordin Boukhari. De linksbuiten van Ajax speelde vorig seizoen al op huurbasis in Breda.