KPN daagt overheid om BTW-geld

KPN heeft de overheid gedagvaard om ruim 120 miljoen euro terug te krijgen aan BTW-geld dat volgens het telecomconcern is betaald voor de licentie voor snel mobiel internetverkeer (umts) in 2000.

Dit bevestigde gisteren een woordvoerder van KPN. Naar nu blijkt heeft het ministerie van Economische Zaken, dat verantwoordelijk is voor het Nederlandse telecombeleid, ruim een week geleden de dagvaarding ontvangen.

KPN onderzoekt naar eigen zeggen ook of het de Duitse en Belgische overheid zal dagvaarden voor de teruggave van BTW-geld. KPN kocht in deze landen eveneens umts-licenties. In Duitsland betaalde KPN 8,4 miljard euro en in België 150 miljoen euro. De woordvoerder zegt niet te weten welke BTW-tarieven in deze landen zijn gehanteerd. ,,Wij bekijken dit nog.''

Volgens KPN lopen in Oostenrijk en Groot-Brittannië bij andere telecombedrijven soortgelijke rechtszaken. De Oostenrijkse rechter heeft de kwestie inmiddels doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. KPN verwacht dat de Nederlandse rechter hetzelfde zal doen. Rechtszaken die bij het hof in Luxemburg lopen kunnen vele jaren duren.

De dagvaarding van KPN komt niet onverwacht. Het telecomconcern heeft twee jaar geleden bij de overheid gevraagd om een specificatie van de rekening. De overheid verklaarde destijds dat er geen BTW is betaald, omdat de verlening van de umts-licentie een zogeheten ,,publiekrechtelijke aangelegenheid'' is. Tegenover persbureau ANP verklaarde een woordvoerder van het ministerie nog altijd geen aanleiding te zien te betalen. De woordvoerder zegt de uitspraak van de rechter af te wachten.

Alle vijf aanbieders van mobiele telefonie in Nederland kochten in 2000 een licentie voor umts. In totaal werd daarmee 2,7 miljard euro opgehaald door de Staat. Na het ineenzakken van de markt bleek dat de verwachtingen over umts te hoog gespannen waren. Het is onduidelijk of de vier andere aanbieders ook de overheid voor de rechter willen dagen.

KPN en de belastingdienst hebben eerder met elkaar onderhandeld over geldteruggave. Uit berekeningen van deze krant bleek dat het telecomconcern vorig jaar een fiscaal voordeel van 3,1 miljard euro heeft genoten. Dit bedrag kwam uit de bus na onderhandelen met de Nederlandse fiscus over de beoordeling van miljardenverliezen bij de Duitse KPN-dochter E-Plus en een daarmee samenhangende financiële reorganisatie in 2002. KPN wijst elke suggestie van fiscale douceurtjes van de hand.