Kans op bankroet voor US Airways

De Amerikaanse vliegtuigmaatschappij US Airways staat aan de vooravond van een faillissement door een langslepend arbeidsconflict. Mogelijk volgende maand is het bedrijf bankroet, zei topman B. Lakefield gisteren.

Na die uitspraak daalde de koers van US Airways met 23 procent naar 1,59 dollar. Directe aanleiding voor de dreiging waren de vastgelopen onderhandelingen met de vakbonden van machinisten en piloten over arbeidsvoorwaarden.

Lakefield zei ,,ontzet'' te zijn over de traagheid van de vakbonden, gezien de situatie waarin het bedrijf zich bevindt. ,,Sommige mensen zeggen dat ik wat meer geduld moet hebben, omdat deze traagheid gebruikelijk is in deze sector, zeg ik als nieuwkomer,'' aldus Lakefield. Hij volgde enkele maanden geleden D. Siegel op als bestuursvoorzitter. Een van de belangrijkste redenen voor deze wisseling was dat Lakefield betere relaties zou hebben met de vakbeweging.

Een dag eerder had een zakenbank al laten weten dat de top van US Airways de zaken niet zwarter voorstelt dan ze zijn, om de bonden onder druk te zetten. ,,Hoogstwaarschijnlijk zal dat bedrijf rond half september faillissement aanvragen,'' aldus een analist van Glanzer & Co.

US Airways moet eind september een lening afbetalen van 900 miljoen dollar (749 miljoen euro). Als de vliegmaatschappij daarin niet slaagt, zal er waarschijnlijk uitstel van betaling worden aangevraagd. Het bedrijf ontsnapte anderhalf jaar geleden al aan een faillissement.

US Airways is bezig om met de vakbonden te onderhandelen over een bezuinigingsprogramma dat 1,5 miljard dollar moet opleveren. De vakbonden willen niet verder gaan dan 1 miljard dollar. Een deel van de 1,5 miljard bestaat uit besparingen op salarissen van in totaal 295 miljoen dollar.

In reactie op de uitspraken van Lakefield liet de vakbond voor piloten weten dat het het tempo van de onderhandelen zal opvoeren. De vakbond van machinisten had gisteravond nog niet gereageerd. De laatste vakbond wil pas 31 augustus weer praten over de herstructurering en eist dat er dan alleen wordt gepraat over haar eigen besparingsvoorstellen.