Iraanse verzetsdaad

De Iraanse judoka Arash Miresmaeili, wereldkampioen in de klasse tot 66 kilogram en kandidaat voor een gouden medaille in Athene, heeft gisteren op de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in de Griekse hoofdstad voor grote opschudding gezorgd. Miresmaeili zei in Athene tegenover het Iraanse staatspersbureau IRNA dat hij in de eerste ronde van het olympische judotoernooi niet zal aantreden. Hij weigert namelijk te vechten tegen de Israeliër Ehud Vaks.

,,Ik heb vele maanden hard getraind en ben in vorm, maar ik zal niet judoën tegen een Israeliër. Hiermee druk ik mijn sympathie uit voor de strijd van het Palestijnse volk tegen hun onderdrukkers'', verklaarde Miresmaeili zijn politieke verzetsdaad tegenover het staatspersbureau.

De olympische organisatie had gisteravond in Athene nog geen afzegging binnen van de sportman uit Iran. Het Iraanse studentenpersbureau ISNA bracht een reactie van de voorzitter van de Iraanse judobond. Deze preses, Mohammed Derakshan, is van mening dat Miresmaeili een bijzondere premie verdient voor zijn houding.