Hulp

Een schare van vrijwilligers heeft zich als een vriendelijke wespenplaag over Athene verspreid. Want vriendelijk zijn ze, de duizenden jongens, meisjes en volwassenen die uit binnen-en buitenland naar Athene zijn gekomen en na een toeristische inburgeringscursus op de metroperrons, bij de uitgangen en op straat de vreemdeling met raad en daad te woord staan.

Over de stad verspreid staan nog eens tientallen informatiestands, voorzien van computers die zijn aangesloten op internet. Je kunt er niet alleen terecht als je de weg kwijt bent, maar ook als je wilt weten waar je lekker kunt eten en voor vragen over het uitgebreide culturele programma dat Athene in het kader van de Spelen biedt.

Burgemeester Dora Bakoyannis van Athene zei eind juni, toen de training van de eerste lichting begon: ,,Wij willen vrijwilligers die de stad laten zien waarvan wij houden.'' Wat enorm verbeterd is, is de bewegwijzering van de metro. Maar als duizenden reizigers langs je heen schieten terwijl je je aansluiting zoekt, kan het toch mis gaan. Geen nood: het ,,kan ik helpen'' klinkt meteen. Het blijkt een vrijwilliger te zijn uit Nieuw Zeeland die moeiteloos de juiste aansluiting weet te noemen.

Als ik weg wil lopen zegt hij: ,,wacht even'', en haalt iets uit zijn overvolle tas. ,,Dit hebben wij meegenomen voor mensen die wij van dienst zijn geweest.'' Het is het nieuwe testament. ,,Dat is goed om te lezen wanneer je alleen bent'', zegt de man en hij spoedt zich naar de metro-uitgang.

    • Anna Visser