Het grote mysterie rond de twee Griekse sprinters

De Griekse sprinters Kenteris en Thanou mogen in het ziekenhuis beperkt bezoek ontvangen. De media zijn niet welkom, zodat beelden uitblijven en het gissen blijft naar hun toestand.

Het KAT-ziekenhuis in Athene is veranderd in een vesting sinds Kostadinos Kenteris en Ekaterini Thanou, de twee beroemdste sprinters van Griekenland die niet kwamen opdagen bij een dopingcontrole, hier zijn opgenomen. De hekken blijven gesloten, maar bewakers hebben de grootste moeite de schare journalisten buiten de deur te houden.

Naar de gezondheid van de twee gewonde atleten blijft het gissen, omdat sinds het motorongeluk van gisternacht noch in kranten noch op televisie beelden naar buiten zijn gekomen; het mysterie over de aard van de verwondingen houdt daarmee aan. De journalisten moeten het doen met een schriftelijke verklaring, waarin wordt gemeld dat de atleten nog 48 uur ter observatie moeten blijven. Volgens diezelfde mededeling heeft Kenteris verwondingen aan zijn hoofd, een whiplash en open wonden aan zijn onderbeen. Thanou zou last hebben van haar onderbuik en verder kampen met verwondingen aan haar heup en bovenbeen.

Of het klopt is niet te controleren. De informatiestroom blijft beperkt tot die ene verklaring. Andere bezoekers geven spaarzame informatie. Minister van Gezondheid, Nikitas Kaklamanis, weigert zelfs elk commentaar na een onverwacht bezoek aan het geblesseerde paar. Een vriend van Kenteris, Stratis Patakos genaamd, was iets spraakzamer. Hij meldde dat de sprinter zich slecht voelt en een barstende hoofdpijn heeft.

Inmiddels komen de geruchten op gang. Persbureau AP meldt ,,uit betrouwbare bron'' dat Kenteris serieus zou overwegen zich terug te trekken. In dat geval kan hij zijn titel op de 200 meter niet verbeteren. In hetzelfde bericht meldt AP dat het Grieks Olympisch Comité vandaag in een spoedzitting bijeenkomt om deelname van Kenteris aan de Spelen ter discussie te stellen; de heersende opvatting in het uitvoerend comité zou zijn om de sprinter uit de ploeg te zetten.

Het IOC wacht de ontwikkelingen inmiddels af tot maandag, de dag waarop Kenteris en Thanou zich bij de door voorzitter Jacques Rogge ad hoc benoemde disciplinaire commissie moeten melden. Een besluit dat kritisch werd ontvangen, omdat Rogge zich in deze zaak aanvankelijk als een doortastende hardliner had opgesteld. De twee atleten hebben evenwel op medische gronden tot die tijd uitstel gekregen. Het IOC verklaarde bij monde van Sergei Boebka, de oud-polsstokhoogspringer die deel uitmaakt van commissie, geen andere keus te hebben. ,,Het een beslissing van de dokter, niet van ons. Hij zei dat de atleten twee dagen niet vervoerd mochten worden.'' Korte tijd later volgde een officële mededeling van het IOC, waarin werd verklaard dat uitstel gerechtvaardigd is ,,om de twee sporters een eerlijk proces te garanderen.''

Hoe het ook zij, het komt alle partijen gelegen dat Kenteris en Thanou pas na het weekeinde een verklaring moeten afleggen over hun absentie bij een out-of-competition controle, gisteren in het olympisch dorp. Het IOC en Athoc, het Griekse organisatiecomité van de Olympische Spelen in Athene, hadden er alle belang bij dat de dag van de openingsceremonie niet werd overschaduwd door een schandaal rond twee van de beroemdste Griekse sporters. Dat zou de aandacht van alle feestelijkheden alleen maar afleiden.

Christos Tsekos, de coach van zowel Kenteris als Thanou, wijt het motorongeluk aan de druk waaronder beiden stonden, nadat zij hadden vernomen dat tijdens hun afwezigheid in het olympisch dorp een dopingcontroleur was komen opdagen. Volgens de procedure moeten absente atleten binnen twee uur opgeroepen worden, maar dat was volgens Tsekos in het geval van de twee sprinters mislukt, omdat zij hun mobiele telefoon hadden uitgezet. Op het (te) late tijdstip dat zij het bericht kregen, had Tsekos zijn motor beschikbaar gesteld om zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar het olympisch dorp. Hij wijt het ongeluk aan de frustratie waarmee beiden de terugreis hebben aanvaard. ,,Zij waren erg gestresst'', zei Tsekos. ,,En je ziet waar dat toe kan leiden.''

De veronderstelling dat Kenteres en Thanou als Griekse volkshelden een uitzonderingspositie zouden krijgen, werd gisteren op een persconferentie tegengesproken door IOC-voorzitter Rogge. ,,Dat zij Grieken zijn speelt geen rol. Wij maken geen onderscheid in nationaliteit en houden evenmin rekening met prestige.''

    • Henk Stouwdam