Gevangenen op Guantánomo houden status

Vier gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay die onlangs zijn gehoord door een speciale militaire commissie, hebben terecht de status van `vijandelijke strijder'. Dat heeft het Pentagon gisteren gezegd. De oprichting van het zogenoemde `review panel', dat de status bekijkt van de vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders, is een gevolg van een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat oordeelde in juli dat de gevangenen hun detentie mogen aanvechten voor een federale rechtbank in de VS. Volgens een woordvoerder van het Pentagon zijn tot dusver 21 gevangenen in de gelegenheid gesteld om te worden gehoord. Van vier is het proces nu afgerond; in de overige 17 gevallen moet nog een besluit vallen. Overigens weigerden elf gevangenen op hun hoorzitting te verschijnen. Maar volgens het Pentagon duidt dat niet op een georganiseerde boycot