Gevaarlijk

Tijdens het EK jeugd, dat deze en afgelopen week in Praag plaatsvond, kon Nederland geen potten breken. Met name voor de aspiranten (tot twintig) moet dat een teleurstellende ervaring zijn geweest. De derde plaats was voor het vooraf zeer hoopvol gestemde Nederland niet meer dan een troostprijs. De Polen, die al kampioen waren, gooiden er in de laatste wedstrijd met de pet naar tegen Israël. Dat land tikte nu als tweede aan, juist voor Nederland.

In de andere categorieën (meisjes en junioren) leverde de Nederlandse inbreng zelfs helemaal geen podiumplaats op. Het aspirantenteam staat inderdaad bol van het talent. Met een gemiddelde leeftijd van 18,5 schurkt de groep nu al tegen Meesterklasse niveau aan. Vincent de Pagter en Jacco Hop zijn wereldkampioen paren bij de aspiranten en Bob Drijver won al eens brons op een WK junioren.

Marion Michielsen is de enige vrouw in het team. Onlangs prijkte haar foto op de voorpagina van het bridgeblad IMP vanwege een gewaagd en succesvol bod tijdens de Grand Prix van Driene. Haar reputatie van gevaarlijk meisje bevestigde zij in Praag met een wonderschoon spel. Haar Zweedse tegenstanders waren er lang tijd doodziek van.

Z/Allen

♠ 7

♡ A

♦ A 10 7 5 4 2

♣ 10 9 7 5 3

♠ B 10 6 3

♠ H V 2

♡ B 9 7 5 4 2

♡ 10 8 3

♦ -

♦ V B 9 3

♣ B 8 4

♣ A V 6

♠ A 9 8 5 4

♡ H V 6

♦ H 8 6

♣ H 2

West

Noord

Oost

Zuid

Drijver

Michielsen

1SA

pas

4♠

pas

5♦

pas

pas

dbl

pas

pas

rdbl

a.p.

Het 5♠ bod van noord gaf beide lage kleuren aan zonder sleminteresse. Met het redoublet stelde Bob Drijver alle vertrouwen in de afspeeltechniek van zijn partner. En terecht.

West kwam klaveren uit voor het aas. Hierna ging het klaveren voor de heer, ♠A, schoppen getroefd, ruiten via de negen voor de heer, harten voor het aas en een klaveren getroefd. Toen ♡HV (twee klaveren weg uit dummy) en weer een schoppen getroefd. Tot slot volgde troefzeven van tafel en oost mocht in de ruitenvork spelen. Elf geredoubleerde slagen.

    • Jan van Cleeff